Prepoved

Ukrajina po zaostritvi odnosov že ukrepa

J.P./STA
1. 12. 2018, 13.39
Posodobljeno: 1. 12. 2018, 13.43
Deli članek:

Ukrajina, ki je po novih zaostritvah odnosov z Moskvo in razglasitvi vojnega stanja v petek odraslim moškim iz Rusije prepovedala vstop v državo, je v prvih 24 urah po sprejetju te prepovedi zavrnila vstop na ozemlje države približno 100 Rusom.

Reuters
Ukrajina je v sredo razglasila vojno stanje.

Ukrajina je ruskim moškim, starim med 16 in 60 let, prepovedala vstop v državo, izjeme veljajo le iz humanitarnih razlogov ali zaradi udeležbe na pogrebu. Kijev je ukrep sprejel zaradi bojazni, da Rusija skuša na njeno ozemlje poslati vojake, ki bi organizirali vstajo proti ukrajinskim oblastem.

Ukrajina je zaradi nedeljskega incidenta pred Krimskim polotokom, ko je Rusija zasegla tri ukrajinske vojaške ladje s posadkami, v sredo razglasila vojno stanje v desetih regijah ob meji z Rusijo, ob Črnem in Azovskem morju.

Za zavrnitev vstopa obstajajo različni razlogi, je danes dejal tiskovni predstavnik ukrajinskih obmejnih varnostnih organov. Nekateri niso želeli dati jasnih informacij o razlogih za njihovo pot v Ukrajino, drugi pa niso imeli ustreznih potnih listov, ampak le druge ruske identifikacijske dokumente, je dejal.

Na drugi strani je Rusija, ki je v petek sicer sporočila, da ne bo sprejela protiukrepov, vstop v državo preprečila 40 Ukrajincem.

Že od aprila 2014

Ukrajinski ukrep je bil načeloma v veljavi že od aprila 2014, a so ruskim moškim, če so predložili namen svojega potovanja, dovolili vstop v državo. Od januarja dalje ukrajinski organi vsem ruskim državljanom ob prestopu meje odvzamejo prstne odtise. Prav tako v Ukrajini že dlje časa poteka razprava o uvedbi vizumov za ruske državljane.