Zlorabe v osnovni šoli

Razredničarka maltretirala osnovnošolce: zlorabe razkrite, ko niso več hoteli v šolo

R.T.
10. 10. 2018, 10.01
Posodobljeno: 10. 10. 2018, 11.47
Deli članek:

Otroke je obkladala z žaljivkami, za kazen so morali stati v kotu, hkrati pa jim je grozila, da morajo o dogajanju molčati, saj bo sicer zanje vse še hujše.

Profimedia
Da je nekaj narobe, so starši opazili, ko otroci niso več hoteli v šolo (fotografija je simbolična).

Potem ko je hrvaško tožilstvo v Pulju vložilo obtožnico proti 47-letni učiteljici, ki jo bremeni, da je več mesecev pretepala pet učencev, so se v hrvaških medijih pojavile nove informacije o neprimernem dogajanju na osnovni šoli v Medulinu.

Učiteljico tožilci bremenijo petih kaznivih dejanj proti otrokovim pravicam, po trditvah sogovornikov časnika Jutranji list pa gre pravzaprav za učiteljico verouka. Zakaj ta podatek v javnosti ni bil znan in zakaj se ne govori o drugem, še težjem primeru "maltretiranja" otrok na isti šoli, se sprašujejo starši prizadetih otrok, ki so zdaj spregovorili in razkrili, čemu so bili izpostavljeni nesrečni otroci v medulinski osnovni šoli. 

Poleg učiteljice verouka naj bi učence (ne v istem razredu) v enakem obdobju telesno in psihično zlorabljala še ena učiteljica razrednega pouka. O tem naj bi obstajale tudi zapisniki in prijave, med drugim tudi zapisnik izrednega sestanka staršev 14 otrok 2. razreda in ravnateljice šole.

Starši so na sestanku, ki se je zgodil sredi decembra 2017, od ravnateljice zahtevali, da se učiteljico po hitrem postopku oddalji od učencev, ker, kot so zapisali, otroci z njo niso varni in so izpostavljeni psihičnemu in fizičnemu nasilju. Starši so tedaj ravnateljico obvestili, da otrok ne bodo pošiljali k pouku, če bo učiteljica ostala njihova razredničarka.

Načrtno rušenje otrokove samozavesti

Ob tem so navedli primere nesprejemljivega vedenja učiteljice, ki je doseglo vrhunec lansko šolsko leto, ko je žalila, se posmehovala, podcenjevala otroke, njihova dejanja, uspehe in življenjske dogodke.

"Vztrajno jim je ponavljala, da so slabi, zli, da ničesar ne znajo, da je njihova generacija najhujša, kar jih je imela, da spadajo v specialno šolo, da so debili, da so neumni, da so njihove obšolske dejavnosti ničvredne,” piše v enem od zapisnikov, v katerem so zbrani prekrški učiteljice.

Ob dveh priložnostih je učiteljica strgala zvezke ene od šolark. Drugega otroka je dvakrat z zvezkom udarila po glavi, ob začetku šolskega leta pa je eno učenko vlekla za lase. Na isto učenko se je spravila še besedno, ko ji je rekla, da se ji razred smeji, ker je dobila oceno ena. 

Otroke je pogosto kaznovala tako, da so morali stati v kotu celo šolsko uro, občasno tudi dve, otrokom ni dovolila uporabe stranišč, menda pa jih tudi sicer ne spušča na stranišča in jim pravi, naj se polulajo v hlače.

Učencem menda še grozi z ocenami ena, opomini, ukorom in da jih bodo vrgli iz šole. Nekoč jim je menda zabrusila, naj “jedo dr**.” Ob tem pa je otrokom zabičala, naj staršem ne izdajo, kaj se dogaja v šoli, ker da se bodo sicer zanje razmere še poslabšale.

Starši so učiteljico prijavili šoli, pristojni inšpekciji in tožilstvu, ko so opazili, da je otroke strah, da so nesreči in da ne želijo v šolo. Starši so pri nekaterih otrocih opazili, da imajo o sebi slabo mnenje, ob tem pa so začeli verjeti, da je vedenje učiteljice pravzaprav normalno in so se tudi sami začeli spravljati so sovrstnike.

Ravnateljica je učiteljico suspendirala, otroci pa naj bi bili z novo učiteljico zelo zadovoljni.