Grozi ji do pet let zapora

Kdo jo je ščitil? Učiteljica (47) na osnovni šoli tepla pet učencev

R.T.
8. 10. 2018, 09.31
Posodobljeno: 8. 10. 2018, 11.26
Deli članek:

Otroci so bili nasilju izpostavljeni več mesecev. Predsednik šolskega sindikata pa je jasen: za ta primer so vedeli tako v šoli kot tudi širše v kraju.

Profimedia
Več mesecev se je učiteljica znašala nad petimi učenci.

Medtem ko pri nas še odmeva primer surovega ravnanja z otroci, ki so bili v varstvu v zavodu Kengurujčki, kar so razkrili šele posnetki ene od vzgojiteljic v zavodu, pa je v hrvaškem Pulju državno odvetništvo na sodišče vložilo obtožnico proti 47-letni učiteljici, ki je med septembrom 2017 do 17. januarja letos udarjala pet mladoletnih šolarjev. Državno odvetništvo je v obtožnici še zapisalo, da se je učiteljica zavedala, da ogroža psihični in fizični razvoj petih mladoletnih učencev ter da jim s tem zadaja tako čustveno kot tudi telesno bolečino in vzbuja občutke strahu. Tožilstvo jo v povezavi s kršenjem otrokovih pravic bremeni petih kaznivih dejanj.

Jutarnji list, ki se sklicuje ne neuradne informacije, poroča, da gre za učiteljico razrednega pouka na osnovni šoli v Medulinu, medtem ko drugi hrvaški mediji poročajo, da naj to ne bi bil prvi primer nasilja učiteljev na tej osnovni šoli.  

Sicer pa učiteljici grozi do pet let zapora. 

Ministrica znanosti in izobraževanje Blaženka Divjak je ob tem poudarila, da je vsakršno nasilje v šoli nedopustno, nasilje pa pri otrocih pušča dalekosežne in težke posledice. Šoli je ponudila tudi krizno ekipo za psihološko svetovanj, od pristojnih pa pričakuje, da bodo otroke zaščitili na primeren način. 

Željko Stipić, predsednik Šolskega sindikata Preporod, pa je jasen: "Po informacijah, s katerimi v sindikatu razpolagamo, to ni nepoznan primer. Za ta primer se je vedelo tako v šoli kot tudi v tem kraju in zagotovo so ljudje to nasilje prikrivali.