Viktoria Marinova

Imajo drugega osumljenca, pri njem našli telefon umorjene novinarke

G.G./STA
10. 10. 2018, 07.55
Posodobljeno: 10. 10. 2018, 08.06
Deli članek:

Romun ni več osumljen umora bolgarske novinarke Viktorie Marinove. Zdaj je prvi osumljenec moški, ki so ga prijeli v Nemčiji.

Profimedia
Umorjena Viktoria Marionova

Šlo naj bi za Bolgara, starega med 20 in 30 let, ki je iz Bolgarije odšel v soboto, v Nemčiji pa naj bi živela njegova mama, poroča portal Deutsche Welle. Bolgarska televizija TVN, kjer je delala Marinova, je dodala, da se pokojna in osumljenec nista poznala. Policija naj bi medtem v njegovem stanovanju v mestu Ruse, kjer je novinarka živela in bila ubita, policija našla njen mobilni telefon.

Truplo 30-letne Marinove so v soboto našli v parku ob reki Donavi v mestu Ruse na severu Bolgarije.

Televizijska novinarka, ki naj bi pred umorom poročala o preiskavi domnevne korupcije pri porabi sredstev EU, je bila brutalno umorjena in posiljena, izginili pa so tudi njen mobilni telefon, avtomobilski ključi in del oblačil.

Na televiziji TVN je pred kratkim začela voditi novičarsko pogovorno oddajo Detektor, v zadnji oddaji pa je poročala o dveh preiskovalnih novinarjih iz Bolgarije in Romunije, ki sta raziskovala domnevno korupciji pri porabi sredstev iz evropskih razvojnih skladov. Po njenem umoru so bolgarske oblasti uvedle preiskavo teh navedb proti gradbenemu podjetju GP Group. Tožilstvo je sporočilo, da so podjetju zamrznili premoženje v vrednosti 14 milijonov evrov, poroča portal Balkaninsight.

Ni sicer še jasno, ali je bil umor novinarke povezan z njenim delom. Bolgarske oblasti so sporočile, da preiskujejo tako profesionalne kot osebne motive za njen umor. Bolgarija je glede svobode medijev šele na 111 mestu na svetu. Najslabše je uvrščena ne samo med članicami EU, ampak tudi med državami na Balkanu.