Reševanje mladih nogometašev

VIDEO: Neizmerno veselje, dečkom in reševalcem tudi vabilo na Old Trafford

T.L.
10. 7. 2018, 15.45
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 18.03
Deli članek:

Po neuradnih podatkih so na varno že prispeli tudi zdravnik in trije pripadniki posebnih enot tajske mornarice, ki so v teh dneh za dečke skrbeli v jami.

Twitter
Tajski dečki

Za 12 mladih nogometašev in njihovega trenerja, ki so po 23. juniju prvič prišli na dnevno svetlobo, so se končali dnevi groze, po navedbah britanskega Guardiana pa so na površje kot zadnji prispeli še zdravnik in trije potapljači, ki so v votlini zadnje dni skrbeli za ujete. Ekipa s trenerjem, ki je bila dobra dva tedna ujeta v jami, je po reševalni akciji, ki se je sprva zdela nemogoča, zdaj na varnem. Tajska in z njo velik del sveta se veseli ob uspešnem podvigu reševalnih enot, ki so po podrobnem načrtovanju v treh dneh izvedli reševalno akcije ob nadvse neugodnih razmerah v jami in težavah z deževjem.

Člani tajske reševalne ekipe zaključek akcije praznujejo s plesom, kot kažejo posnetki tajske televizije. Ni pa še vsega konec: v jami so še zdravnik in trije pripadniki posebnih enot tajske mornarice. Kljub veselju Tajci želijo, da ljudje držijo pesti tudi za njihov uspešen prihod iz jame. Tudi v trenutkih veselja namreč niso pozabili na še enega junaka, pripadnika posebnih enot tajske mornarice Samana Kunana, ki je izgubil življenje, ko je dečkom v jami nosil nujno potreben kisik v jeklenkah. Reševalno ekipo, ki je za rešitev dečkov in trenerja tvegala svoja življenja, so sicer sestavljali posamezniki iz različnih delov sveta.

Profimedia
Saman Kunan, potapljač, ki je za dečke dal svoje življenje

Hvaležnost reševalcem ponazarja tudi izjava 64-letnega Manopa Suksaarda, ki je pred bolnišnico čakal na prihod dečkov in je po poročanju Guardiana dejal, da bo na svetovnem prvenstvu jutri navijal za angleško nogometno reprezentanco, ker so v akciji pomagali tudi angleški potapljači. Sicer pa so si dečki prislužili povabilo velikega nogometnega kluba Manchester United. V klubu so namreč dečke, ki naj bi povečini pesti stiskali ravno za ta klub, in njihove reševalce povabili, da jih v novi sezoni obiščejo na legendarnem stadionu Old Trafford. Kot smo poročali, se dečki iz zdravstvenih razlogov ne bodo mogli odzvati povabilu Fife, da bi obiskali finalno tekmo na letošnjem svetovnem prvenstvu, saj morajo zdravniki najprej ugotoviti in potrditi, da so zdravi. So pa iz Fife že sporočili, da bodo našli novo priložnost, ob kateri bodo lahko skupaj z dečki proslavili srečen zaključek reševanja.

Zajem zaslonske slike
Trener Ekapol Chanthawong.

"Ne vemo, ali gre za čudež, znanost ali kaj tretjega. Vseh 13 članov ekipe Wild Boars je zunaj jame," so v zadnjem zapisu na facebooku zapisali pripadniki posebne enote tajske mornarice, ki so med reševalno akcijo občasno obveščali javnost o dogajanju. Pogosto so ob spodbudni novici novega rešenega dečka pripisali vzklik veselja "hooyah" in Guardian že piše, da se zdi, da bo beseda hooyah beseda leta ...

Prva svetovna voditeljica, ki je preko twitterja rešeni ekipi izrekla dobrodošlico in jim zaželela hitro okrevanje, je bila islandska predsednica vlade Katrin Jakobsdottir. Kmalu so se ji pridružili še drugi voditelji: Theresa May, Donald Trump, tiskovni predstavnik Angele Merkel in drugi ... 

Profimedia
Saman Kunan, potapljač, ki je za dečke dal svoje življenje