Ostro

Tusk opozarja Trumpa: ZDA nimajo veliko zaveznic

B.K.
10. 7. 2018, 13.50
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 13.52
Deli članek:

Predsednik Evropskega sveta Donad Tusk je en dan pred začetkom vrha Nata v Bruslju ameriškega predsdnika Donalda Trumpa opozoril glede njegovega odnosa do Evropske unije. Opozorilo pa je namenil tudi evropskim državam.

Bobo
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

“Rad bi neposredno nagovoril predsednika Trumpa, ki že dlje časa skoraj vsak dan kritizira Evropo, ki po njegovem mnenju ne prispeva dovolj k skupnim obrambnim zmožnostim, in ker bi naj živela na ameriški račun.

Dragi predsednik Trump, Amerika nima in ne bo imela boljšega zaveznika od Evrope. Danes evropejci za obrambo zapravimo mnogo več od Rusije in toliko kot Kitajska. In mislim, da ni dvomov gospod predsednik, da so to investicije v skupno, Ameriško in evropsko obrambo in varnost, kar ne more biti rečeno za rusko in kitajsko vlaganje [v vojsko].

Zato imam dve pripombi. Najprej, draga Amerika, cenite svoje zaveznike, navsezadnje jih nimate tako veliko. In draga Evropa, potroši več na obrambi, saj vsakdo spoštuje zaveznika, ki je dobro pripravljen in opremljen,” je opozoril Tusk.

Profimedia
Donald Tusk in Donald Trump