Tretji dan

Uspelo jim je! Rešili mlado ekipo s trenerjem

T.L.
10. 7. 2018, 08.51
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 15.17
Deli članek:

Pred očmi sveta je reševalcem uspelo nekaj, kar se je zdelo skorajda nemogoče: po 17. dneh so iz teme rešili ekipo mladih nogometašev s trenerjem.

Profimedia
Reševalna akcija poteka že tretji dan.

Potapljači in reševalci so danes začeli tretjo akcijo reševanja v jami Tham Luang ujetih štirih tajskih dečkov in njihovega trenerja. Če bo šlo vse po sreči, se bo lahko reševalna akcija danes zaključila. Prvih 19 pripadnikov posebnih enot mornarice je vstopilo v jamo danes ob 10.08 uri po lokalnem času (4.08 po srednjeevropskem času), preostali pa naj bi se jim priključili tekom dneva, poroča Guardian. reševalci so se bali, da bodo močne padavine, ki so padale preko noči, otežile reševanje. Po predvidevanjih je zaradi dežja narasel nivo vode v jami, močnejši pa so najverjetneje tudi tokovi. 

Na varnem tudi dvanajsti deček in trener

Dobre novice pa so v javnosti odmevale že nekaj ur po začetku reševanja. Agencija AP je okoli 10.40 po srednjeevropskem času poročala, da je območje pred vhodom v jamo zapuščalo reševalno vozilo. Kmalu sta tako CNN kot tudi Reuters poročala, da so iz jame rešili še devetega dečka. 

Reuters je nato poročal, da je na varnem že deseti deček. Oba dečka so iz jame prinesli na nosilih. 

Pripadniki posebnih enot tajske mornarice so na facebook strani potrdili, da je rešen deveti deček. Desetega (še) niso omenili, agencija Reuters pa poroča, da so iz jame prinesli še enajstega dečka. Neuradno naj bi šlo za najmlajšega dečka v skupini.

Ob 13.45 po srednjeevropskem času so na varno prinesli še 12 dečka in trenerja. Novico so potrdili na facebook strani pripadniki posebnih enot tajske mornarice. V jami so ostali zdaj še štirje, ki so skrbeli za dobrobit dečkov v teh težkih razmerah: zdravnik in trije pripadniki posebnih enot mornarice.

Dečkom dali zdravila proti tesnobi

Med reševanjem dečkov je poročilo o operaciji pripravil tajski premier Prayuth Chanocha je povedal, da so dečkom pred potjo iz jame dali zdravila proti tesnobi, ne pa anestetikov. S tem je odgovoril na očitke, ki so se pojavljali, češ, da so dečke pred reševanjem "zadrogirali". Premier je dejal, da so dečki prejeli isto zdravilo, ki ga zaužije tudi sam, kadar se želi umiriti pred streljanjem, jemljejo pa ga tudi vojaki, ker pomaga posamezniku pri osredotočenosti.

Deveti deček na poti v bolnišnico

Obkoli 13.10 po srednjeevropskem času so s helikopterjem odpeljali devetega, danes prvega rešenega dečka v bolnišnico. 

So pa tajski mediji poročali, da so oblasti priprle novinarja tuje medijske hiše, ker je v ponedeljek nad območje reševanja poslal brezpilotno letalo (dron), zaradi česar je moral reševalni helikopter prestaviti svoj vzlet. Kot smo poročali, so se včeraj iz ekipe na terenu pritoževale, da nekateri predstavniki medijev prisluškujejo policijskim komunikacijskim postajam.

Kaj se je še dogajalo danes: tretji dan v reševanje devetih ljudi

Trener in štirje dečki so bili v jami ujeti 18 dni. Z njimi je še zdravnik in trije pripadniki posebnih enot mornarice, ki so učili dečke osnovnih veščin plavanja in potapljanje, poroča BBC. Trojka bo tudi zadnja, ki bo zapustila jamo. 

Pripadniki tajskih posebnih enot mornarice so pred začetkom reševalne akcije najavili, da bo današnja akcija trajala dlje časa v primerjavi s prejšnjima dvema. So pa optimistični in verjamejo, da se bodo na koncu veselili skupaj z rešenimi. 

Reuters
Starši na nadzornih točkah še vedno čakajo na informacije o dečkih.

Povabilo dečkom na finale v Rusijo, zdravniki rekli "ne"

V času, ko se zaključuje svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji, je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) mlade nogometaše povabila na finalno tekmo, ki bo v nedeljo. Žal pa dečki finala ne bodo mogli spremljati v živo, saj jim zdravniki niso dali zelene luči: v bolnišnici bodo morali namreč ostati najmanj teden dni. Zdravstveno osebje ne želi tvegati, da bi dečki, ki so sicer v dobrem zdravstvenem stanju, prenesli na druge ljudi morebitne okužbe. Dokler ne bodo krvni testi dokazali, da nimajo okužb, se tudi ne smejo objemati in dotikati drugih ljudi, poroča Guardian. Nekateri starši so zdaj že videli svoje rešene otroke, vendar le skozi stekleno steno. V naslednjih dneh bodo dečki morali opraviti še nekaj preiskav in v kolikor se ne bodo pokazale kakršne koli težave, se bodo lahko končno srečali, objeli in poljubili z najbližjimi. 

Osem dečkov, ki so že v bolnišnici, pravi, da pogrešajo dom in da so srečni, so sporočili pristojni, ki so z njimi v stiku. Želijo si prave tajske hrane, ki pa je še ne smejo uživati, in zato trenutno jedo za želodec lažjo hrano (razredčeno kašo, kruh ...). Po poročanju BBC pa nenehno sprašujejo tudi po čokoladi.

Profimedia
Tretji dan reševanja ujetih dečkov in trenerja.

Musk je dostavil mini podmornico

Sicer pa je v pomoč reševalcem svojo mini podmornico, posebej prilagojeno za reševanje otrok, na Tajsko poslal podjetnik in izumitelj Elon Musk. Podmornico je plod dela njegove ekipe Space X. Na twitterju je Musk, ki je tudi sam odpotoval na Tajsko, okoli polnoči po našem času zapisal, da je mini podmornica pripravljena, če bo tako potrebno. Narejena je iz delov, ki se uporabljajo za sestavljanje raket. Raketa, prilagojena velikosti otrok, je dobila tudi ime: Wild Boar, po nogometnem klubu, v katerem trenirajo dečki. Dodal je še, da bo podmornico pustil na Tajskem in da jo bodo lahko, če bo to potrebno, uporabili v prihodnosti. 

Reševalci so se izumitelju zahvalili, pohvalili njeno sofisticiranost in mu pojasnili, da podmornica ni primerna za reševanje glede na razmere v jami. Musk se je tudi odpravil v jamo z reševalci in na instagramu objavil posnetek, ki gledalcem nekoliko približa razmere, v katerih je (bila) ujeta nogometna ekipa.