Nepridipravi

Panika! Tatovi v Mehiki ukradli tovornjak z radioaktivnim materialom

B.K.
10. 7. 2018, 13.08
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 13.09
Deli članek:

V Mehiki je v stanju pripravljenosti 10 zveznih držav in glavno mesto. Neznanci so namreč ukradli tovorno vozilo, na katerem je bil radioaktivni material.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tatovi najbrž niso vedeli, kaj so ukradli. Tovor je v prtljažniku svojega poltovornjaka, ki ga je parkiral v mehiškem glavnem mestu Mexico City, namreč pustil zaposleni pri zasebnem radiografskem podjetju. Zabojnik z radioaktivnim materialom je narejen iz nerjavečega jekla, na njem pa so prilepljeni opozorilni znaki za radioaktivni tovor.

“Če opazite zabojnik, ga ne odpirajte,” je državljane po twitterju pozval vodja mehiške Civilne zaščite Luis Felipe Puente. Večje nevarnosti sicer ni, a če bi najditelj zabojnik odprl in bil dlje časa v kontaktu s snovjo v njem, bi izpostavljenost radioaktivnim delcem lahko resneje vplivala na zdravje.

V Mehiki kraja radioaktivnih snovi sicer ni nič novega. Februarja so tatovi tako denimo ukradli vozilo v katerem se je nahajal jedrski instrument densometer, dva podobna incidenta pa sta se pripetila tudi lani, poroča portal Bloomberg.