Polfinalna tekma na nogometnem svetovnem prvenstvu v Rusiji med Hrvaško in Anglijo, ki bo v sredo ob 20. uri, bo spremenila življenjsko rutino na Hrvaškem. Trgovske verige skrajšujejo delovni čas, gledališča in kino-centri prestavljajo predstave, manifestacije prilagajajo programe, restavracije pa zapirajo svoja vrata.

Na Hrvaškem že zmanjkuje besed, s katerimi bi se lahko opisalo stanje evforije, ki so ga prinesle zmage hrvaške nogometne reprezentance v Rusiji. Zdi se, da bo celotna Hrvaška v sredo ob 20. uri, ko se bo začela tekma proti Angliji, prikovana pred televizijske zaslone na mestnih trgih, lokalih in stanovanjih. Medtem bo na moskovskem stadionu Lužniki tekmo v živo spremljalo približno 10.000 hrvaških navijačev, ki so v ponedeljek v nekaj urah razgrabili dodatne vstopnice.

hrvaška_navijači_nogomet_rusija 2018
Profimedia
Hrvaški gostinci so v času SP v Rusiji zabeležili 3-odstotno rast dobička.

Trgovci s krajšim delovnim časom, popusti in nagradami

Trgovska veriga Spar je v ponedeljek napovedala, da bo v sredo bolj zgodaj zaprla vrata svojih trgovin, ker namerava vsem svojim delavcem omogočati ogled polfinala. Spar bo zaprl svoje trgovine pol ure pred začetkom tekme, njegovi potezi pa bodo morda sledile tudi nekatere druge trgovske verige. Poleg tega mnoge trgovine na Hrvaškem ponujajo dodatne "polfinalne nogometne" popuste, kot tudi nagrade tistim, ki bodo uganili rezultat tekme.

Rekreacija v sredo zvečer? Nič ne bo

Obvestila o spremembi delovnega časa so svojim gostom poslali tudi iz nekaterih zagrebških restavracij, ki bodo za nekaj ur med tekmo zaprle svoja vrata. Sredine obratovalne večerne termine so prav tako odpovedale nekatere zagrebške telovadnice in fitnes-centri.

Iz zagrebškega gledališča Histrion so napovedali, da bodo svoj program podredili "najbolj pomembni postranski zadevi na svetu" in bodo prestavili že napovedano sredino predstavo na četrtek. S prireditve zagrebško kulturno poletje so sporočili, da obstaja možnost spremembe programa na poletnem odru ob jezeru Bundek, ko je na sporedu opereta Vesela vdova, zaradi polfinalne nogometne tekme.

Zaradi nogometa več turistov?

Nogometni uspehi hrvaške reprezentance v Rusiji so pritegnili pozornost svetovne javnosti. V 12 urah po sobotni zmagi nad Rusijo so mediji v svetu več poročali o Hrvaški, kot so v preteklih treh letih, je pokazala raziskava hrvaškega podjetja Mediatoolkit, ki je preštela omembo besede Croatia na spletu. Našli so jo na 140.000 spletnih portalih na vseh koncih sveta. Kot so dodali, bi bila lahko številka še večja, če bi iskali ime Hrvaške v drugih svetovnih jezikih, kot so nemščina, španščina, italijanščina, portugalščina in arabščina.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo "nogometni veleposlaniki" s svojimi igrami v Rusiji poskrbeli tudi za več turističnih obiskov, kot tudi za nekatere druge gospodarske ugodnosti za državo. Hrvaški oglaševalski strokovnjaki poudarjajo, da je ravno zdaj čas za dodatno krepitev blagovne znamke Hrvaška na globalnem trgu.

hrvaška_anglija_sp_rusija 2018
Profimedia
V finale Hrvaška ali Anglija?

Na Otoku vztrajajo: Kdorkoli, samo Anglija ne

In kakšno je razpoloženje na Otoku, kjer je angleška reprezentanca po 28 letih znova uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva? Ne tako enotno kot na Hrvaškem. 

Otok sicer je preplavila nogometna mrzlica, a vsi niso navdušeni nad idejo, da bi se trije levi povzpeli na nogometni svetovni vrh. Številni navijači iz Škotske, Walesa in Severne Irske še naprej vztrajajo pri sloganu ABE (Anyone But England) oz. Kdorkoli, samo Anglija ne. Severni Irci in Škoti bodo težko opustili navado in na svetovnem prvenstvu podrli ekipo Garetha Southgata.

Na Otoku sicer pri športu niso vedno razdeljeni. Velika Britanija tako na olimpijske igre pošlje enotno ekipo, a je zgodba precej drugačna pri nogometu in ragbiju, kjer je rivalstvo globoko zakoreninjeno. Anglija v omenjenih športih dominira, saj razpolaga z več viri, igralci in je v preteklosti beležila večje uspehe od manjših sosed.

Na Škotskem nastopov angleških nogometašev na svetovnem prvenstvu ne spremljajo z velikim navdušenjem. Pred leti se je na udaru angleških navijačev znašel nekdanji wimbledonski prvak Andy Murray, sicer Škot, ki je v času svetovnega prvenstva leta 2006 dejal, da podpira ABE.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je nedavno tvitnila fotografijo replike pokala in pripisala: "Je že doma, no, vsaj sanjamo lahko". Ob tem je Angliji čestitala za zmago nad Švedsko v četrtfinalu.

Poslanec SNP v britanskem parlamentu Ian Blackford je razkril, da je na prvenstvu navijal za Peru, a bo iz srca čestital Angležem, če osvojijo naslov. Njegovi stranki SNP so sicer očitali, da je namerno zavlačevala razpravo v parlamentu 3. julija, da bi angleškim poslancem preprečila ogled tekme proti Kolumbiji.

anglija_nogomet
Profimedia
Tudi na poletnih festivalih na Otoku so v času tekme angleške reprezentance - predvajali tekmo.

V Walesu so gibanje ABE podžgali navijači, ki so po zmagi nad Švedsko na ceste narisali angleške zastave. Eden od navijačev, Elis Anwyl, je ob vsaki tekmi Angležev izobesil nasprotnikovo zastavo. "Moji prijatelji mislijo, da je zabavno, a dobivam tudi klice ogorčenih podpornikov angleške reprezentance," je dejal 22-letnik za lokalni časopis.

BBC Radio Wales je bil po burnih odzivih primoran umakniti tvit, ko je po napredovanju nogometašev v četrtfinale zapisal: "Ali smo zdaj vsi Angleži?" Nogometna zveza Walesa je odgovorila "Mi smo še vedno Valižani, ste vi?".

Po poročanju AFP gre v prid angleški ekipi na čelu s Southgatom šteti to, da so vsi člani reprezentance "iskreno všečni" in so se otresli neželene prtljage, ki je v preteklosti spremljala angleško reprezentanco.

nogomet_angleški navijači
Profimedia
Angleški navijači med spremljanjem tekme s Švedsko.