Tako blizu

Napovedal je uvrstitev Hrvaške v polfinale, a vsega lepega je enkrat konec

J.P.
10. 7. 2018, 10.17
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 10.17
Deli članek:

Njegova prvotna napoved se je uresničila. Se bo tudi nova?

Screenshoot
Srbski športni komentator Milojko Pantić

Zaradi njegovega komentiranja tekme med nogometnima reprezentancama Hrvaške in Rusije na svetovnem prvenstvu je srbski predsednik Aleksandar Vučić utišal zvok – bilo naj bi preveč naklonjeno Hrvaški.

Posledice bodo

Srbski športni komentator Milojko Pantić je na začetku svetovnega prvenstva napovedal, da se bo Hrvaška v polfinalu pomerila z Anglijo. "To je bila ocena na podlagi kvalitete vseh reprezentanc. Zdaj pa ima več možnosti za finale Anglija. Prvi razlog je, da je Hrvaška tako mentalno kot fizično izčrpana in izpraznjena. Ta ognjenik čustev, ki se je dotaknil vseh, od igralcev do navijačev, ima svoje posledice. Čustva imajo moč, da zamračijo um do te mere, da se izgubi razum. Drugi razlog, da mislim, da so favoriti Angleži, je poraz leta 2007 v kvalifikacijah, ko jih je Hrvaška na nek način ponižala, čeprav ni potrebovala zmage. Tega niso pozabili in dokler bo obstajal nogomet, bodo proti Hrvatom igrali še bolj zavzeto," je dejal Pantić in napovedal, da bo na koncu v finalu, v katerem se bo pomerila z Belgijo, slavila Anglija. Tretje mesto bo zasedla Hrvaška in se za "krajo v polfinalu leta 1998, ko jo je nadigrala, a s pomočjo sodnikov ni zmagala in prišla v finale", maščevala Franciji.

Razdeljena Srbija

Pantić je po hrvaških nogometnih uspehih komentiral tudi vzdušje v Srbiji, ki je po njegovih besedah razdeljena. Meščanski del navija za sosedo, "kleronacionalistični in šovinistični" del pa ne.

Obregnil pa se je tudi ob Vučićevo pripombo – označil je za "nacionalistični populizem". "Si lahko predstavljate kateregakoli državnika v Evropi iz 20. stoletja, da daje izjave o tekmi, da pride v slačilnico in poljublja preznojene nogometaše? To kaže, da voditelji v Srbiji in na Hrvaškem niso pravi politični voditelji."