Sankcije in orožje

Putin svari pred globalnim kaosom, če se napad ponovi

B.K.
16. 4. 2018, 09.44
Posodobljeno: 16. 4. 2018, 09.59
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je opozoril, da bi ponovitev napada zahodnih sil na Sirijo pomenila “kaos” za mednarodno politiko.

Reuters
Sirski predsednik Bašar al Asad in njegov ruski zaveznik Vladimir Putin.

Nedavni napad trojice zahodnih sil na Sirijo, je še poslabšal že tako skrhane odnose med Moskvo in zahodnimi državami. V soboto so namreč Združene države Amerike, Francija in Velika Britanija sprožile obsežen zračni napad na tri tarče v Siriji. V napadu so skupno uporabile 105 vodenih raket.

Po napadu se je ruski predsednik slišal z iranskim kolegom Hasanom Rouhanijem, s katerim sta se strinjala, da je napad onemogočil možnosti za politično rešitev že sedem let trajajoče vojne v Siriji. Putin je ob tem poudaril, da v kolikor se bodo tovrstna dejanja, ki “kršijo Ustanovno listino Združenih narodov nadaljevala, bo to neizogibno vodilo h kaosu v mednarodnih odnosih,” je danes sporočil Kremelj.

Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani

Medtem je ameriška ambasadorka pri Združenih Narodih Nikki Haley dejala, da bodo ZDA razglasile nov val sankcij proti ruskim podjetjem, ki sodelujejo s sirskim režimom.

Čeprav po besedah sirske vlade in njenih ruskih zaveznikov napadi niso povzročili nobene obsežnejše škode, v njih pa prav tako ni bilo smrtnih žrtev, je ruski vojaški častnik Sergej Rudskoj dejal, da Moskva po napadu razmišlja o možnosti dobave protiletalskih sistemov S-300 sirski vojski.

Reuters
Ameriška ambasadorka pri ZN, Nikki Haley.

Putin se je namreč leta 2013, po pogovoru z voditelji Evropske unije odločil, da Rusija režimu Bašarja al Asada ne bo dobavljala teh zmogljivih sistemov za obrambo zračnega prostora. Po sobotnem napadu pa je dobava znova aktualna.

Wikipedia
Ruski raketni sistem S-400 zemlja-zrak.

Tako sistemi S-300, kot tudi njihovi mlajši bratje S-400, se sicer že nahajajo na sirskem ozemlju, a jih uporablja le ruska vojska, za potrebe obrambe lastnih baz v Siriji.