Nedavni napad trojice zahodnih sil na Sirijo, je še poslabšal že tako skrhane odnose med Moskvo in zahodnimi državami. V soboto so namreč Združene države Amerike, Francija in Velika Britanija sprožile obsežen zračni napad na tri tarče v Siriji. V napadu so skupno uporabile 105 vodenih raket.

Po napadu se je ruski predsednik slišal z iranskim kolegom Hasanom Rouhanijem, s katerim sta se strinjala, da je napad onemogočil možnosti za politično rešitev že sedem let trajajoče vojne v Siriji. Putin je ob tem poudaril, da v kolikor se bodo tovrstna dejanja, ki “kršijo Ustanovno listino Združenih narodov nadaljevala, bo to neizogibno vodilo h kaosu v mednarodnih odnosih,” je danes sporočil Kremelj.

Hasan Rohani
Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani.

Medtem je ameriška ambasadorka pri Združenih Narodih Nikki Haley dejala, da bodo ZDA razglasile nov val sankcij proti ruskim podjetjem, ki sodelujejo s sirskim režimom.

Čeprav po besedah sirske vlade in njenih ruskih zaveznikov napadi niso povzročili nobene obsežnejše škode, v njih pa prav tako ni bilo smrtnih žrtev, je ruski vojaški častnik Sergej Rudskoj dejal, da Moskva po napadu razmišlja o možnosti dobave protiletalskih sistemov S-300 sirski vojski.

nikki haley
Reuters
Ameriška ambasadorka pri ZN, Nikki Haley.

Putin se je namreč leta 2013, po pogovoru z voditelji Evropske unije odločil, da Rusija režimu Bašarja al Asada ne bo dobavljala teh zmogljivih sistemov za obrambo zračnega prostora. Po sobotnem napadu pa je dobava znova aktualna.

s 400 raketni sistem rusija kitajska orozje
Wikipedia
Ruski raketni sistem S-400 zemlja-zrak.

Tako sistemi S-300, kot tudi njihovi mlajši bratje S-400, se sicer že nahajajo na sirskem ozemlju, a jih uporablja le ruska vojska, za potrebe obrambe lastnih baz v Siriji.