Đukanović

Črnogorski politični maček znova na čelu države

B.K.
16. 4. 2018, 08.42
Posodobljeno: 16. 4. 2018, 09.03
Deli članek:

Črnogorski politični veteran Milo Đukanović je na nedeljskih volitvah osvojil predsedniški stolček in se tako uspešno vrnil na politični parket.

Reuters

Milo Đukanović je že v prvem krogu prejel malce manj kot 54 odstotkov vseh glasov, na volitvah, ki se jih je udeležilo 64 odstotkov volilnega telesa.

Njegov največji tekmec Mladen Bojanić je prejel 33,4 odstotka glasov, prva ženska, ki se je v zgodovini te majhne jadranske države potegovala za predsedniško mesto in kandidatka Socialdemokratske stranke Draginja Vuksanović pa 8,1 odstotka glasov. Ostali kandidati so dobili manj kot tri odstotke glasov.

56-letni Đukanović, ki je v črnogorski politiki aktiven že od leta 1991, je funkcijo predsednika države sicer opravljal že med letoma 1998 in 2002, prav tako pa je bil štirikrat imenovan za predsednika črnogorske vlade.

Reuters
Milo Đukanović nazdravlja ob razglasitvi zmage.

“To je potrditev črnogorske odločitve, da nadaljuje po evropski poti, ki nas bo vodila do polnega članstva v Evropski uniji,” je ob razglasitvi zmage povedal Đukanović, ki se je leta 1996 obrnil proti nekdanjemu srbskemu zavezniku Slobodanu Miloševiću in Črno goro povedel k formalni razglasitvi neodvisnosti 10 let kasneje. Članstvo v EU je sedaj prioriteta Črne gore, ki se je lani pridružila severnoatlantski vojaški zvezi Nato.