Vrgel je rokavico

VIDEO: Trumpa primerjal z mafijskim šefom: "Moralno neprimeren lažnivec na čelu ZDA"

T.L./STA
16. 4. 2018, 07.31
Posodobljeno: 16. 4. 2018, 07.56
Deli članek:

Možnost premirja med Jamesom Comeyem, nekdanjim šefom FBI, in Donaldom Trumpom je pokopana, na obzorju pa se kaže velik spopad, v katerem že padajo težke besede. V nedeljo je televizijska mreža ABC predvajala eksplozivni intervju s Comeyem.

Profimedia
Napoved intervjuja že več dni udarna vest v ameriških medijih.

Nekdanji direktor ameriške zvezne policije FBI James Comey, ki ga je predsednik ZDA Donald Trump odpustil lani maja, ker ni hotel predčasno končati preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, je v pogovoru za televizijo ABC dejal, da Trump nenehno laže in moralno ni primeren za predsednika ZDA.

Comey je v letu dni, odkar je brez položaja, napisal knjigo z naslovom "Višja zvestoba", pogovor z Georgem Stephanopoulosom na ABC pa je bil prvi v vrsti intervjujev, ki jih bo v naslednjih dneh opravil za promocijo knjige, v kateri opisuje okoliščine pred volitvami novembra 2016 in po njih.

Podrobnosti intervjuja so bile objavljene že čez teden, osnovno sporočilo Comeyja pa je, da Trump ne bi smel biti predsednik. Impeachmenta oziroma odstavitve predsednika si Comey ne želi, ker morajo ameriški volivci sprejeti odgovornost za to, kar so storili in jim je predlagal, naj naslednjič volijo v skladu s svojimi vrednotami.

O vpletenosti Rusije v ameriške volitve in ali razpolagajo s čim, s čemer lahko držijo Trumpa v pesti, je Comey odgovoril, da je to možno, vendar tega ne ve. Dodal je, da si ni nikoli mislil, da bo s temi besedami govoril o katerem od predsednikov ZDA, vendar, kot je ponovil, je to možno. Dodal je, da si želi, da mu tega ne bi bilo treba reči, česar pa ne more reči, ker je to možno.

Ni dementen, le moralno primeren za predsednika ni

Trump naj bi bil anti-teza ameriških vrednot, ker takšnega nemoralnega lažnivca še ni bilo v Beli hiši. "Ne sprejemam tega, da ni duševno sposoben ali je v zgodnji fazi demence. Je nadpovprečno inteligenten človek, ki pozorno spremlja pogovore. Ne mislim, da ni zdravstveno sposoben opravljanja položaja, ampak mislim, da ni moralno primeren za predsednika," je dejal Comey. 

"Oseba, ki obravnava ženske kot kose mesa, ki nenehno laže o velikih in manjših zadevah in zahteva, da Američani to verjamejo ... Takšna oseba ni primerna za položaj predsednika ZDA iz moralnih razlogov," je brez dlake na jeziku zagotovil Comey. Nadaljeval je, da mora predsednik mora utelešati spoštovanje in vrednote, ki predstavljajo jedro države, med katerimi je najpomembnejša resnicoljubnost. "Ta predsednik pa ni sposoben tega. Je moralno neprimeren za predsednika," je bil jasen Comey.

Comey je med drugim primerjal Trumpa z mafijskim šefom, s katerimi je imel opravka kot zvezni tožilec v New Yorku. Ne na način, da bo nekomu ukazal, naj gre komu polomit noge ali da bi izsiljeval lastnike lokalov. Ampak je dobil tak vtis, ko je od blizu spremljal Trumpov način delovanja, ko morajo biti šefu vsi brezpogojno zvesti.

Ponovil je, da je Trump zahteval od njega zvestobo na zasebni večerji, kasneje na zasebnem sestanku pa še, da naj preneha preiskovati nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost generala Michaela Flynna, ki je bil odstavljen, ker je preiskovalcem lagal o stikih z Rusi. Comey mu zvestobe ni obljubil. niti, da bo prenehal preiskovati Flynna, zaradi česar ga je Trump potem odpustil. Na vprašanje ali meni, da je predsednik ZDA oviral pravosodje oziroma preiskavo, je Comey odgovoril, da je to zelo verjetno. 

Comey je skupaj z večino preostalega sveta pričakoval, da bo na volitvah novembra leta 2016 zmagala demokratka Hillary Clinton, zaradi česar naj bi bil menda podzavestno malce ostrejši do nje, ko jo je opral krivde v preiskavi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte. Comey je šel takrat sam pred kamere mimo pravosodne ministrice Lorette Lynch, ker se je ta pred koncem preiskave srečala z Billom Clintonom, o preiskavi pa je govorila kot o "zadevi".

V trenutku, ko je prevzel preiskavo Clintonove, je Comey vedel, da je "pečen" v vsakem primeru, ker ga bo ne glede na izid na koncu sovražila polovica Amerike. Ker je srečanje Lyncheve s Clintonom vrglo senco dvoma na nepristranskost pravosodnega ministrstva, je šel pred kamere sam in je Clintonovo obenem opral krivde, obenem pa kritiziral, da je neprevidno ravnala z zaupnimi podatki. Trump ga je takrat kritiziral, potem pa 11 dni pred volitvami, ko je Comey preiskavo znova odprl, hvalil na vsa usta.

Tudi nadaljevanje preiskave, ki je bilo posledica odkritja dvojnikov elektronske pošte na prenosnem računalniku sodelavke Clintonove Hume Abedin med preiskavo njenega moža Anthonyja Weinerja zaradi opolzke komunikacije z mladoletnicami, ni našlo nobene krivde pri Clintonovi, vendar je ta prepričana, da jo je Comey stal volitev.

Po razigrani naklonjenosti ...

Tudi Trump je bil uvodoma razigrano naklonjen Comeyju in se je šalil, da mu je pomagal do zmage, zato ga je tudi pustil na položaju. Comey je namočil Clintonovo, vendar pa o poteku preiskave ruskega vpletanja v volitve na Trumpovi strani pred novembrom 2016 ni javno govoril in demokrati mu očitajo dvojne standarde. Težave ima tudi doma, saj so soproga in obe hčerki podpirali Clintonovo in dekleta so se udeležila demonstracij proti Trumpu dan po njegovi inavguraciji v Washingtonu.

Comey je opisal srečanje s Trumpom in njegovim štabom takoj po volitvah, ko mu je na štiri oči povedal o obstoju navedbe, da naj bi Rusi posneli njegovo zabavo s prostitutkami, ki da so urinirale po postelji v moskovskem hotelu. Comeyju je takoj padla v oči reakcija Trumpa in sodelavcev, ko so jih obvestili o ruskem vpletanju v volitve. Nihče ni vprašal, kaj to pomeni oziroma kako bodo to preprečili, ampak jih je zanimalo kako bodo to predstavili javnosti oziroma obrnili v svoj prid.

O uriniranju in prostitutkah v moskovskem hotelu

Zasebno na pogovoru o prostitutkah in uriniranju pa naj bi Trump zapadel v zanikanja vsega slabega, kar ga obtožujejo. Brez, da bi ga Comey kaj vprašal, je začel trditi, da ni bil nikoli vulgaren ali nesramen do žensk, da ni nikoli žalil invalidnega novinarja in podobno, čeprav o vsem tem obstajajo video posnetki. Comey je takrat dobil vtis, da ima pred seboj kroničnega lažnivca in Stephanopoulusu je povedal, da ne bi bil presenečen, če se bodo navedbe o prostitutkah izkazale za resnične.

Trump seveda pravi drugače in vse Comeyjeve navedbe zanika ter označuje za laži. Ofenzivo proti Comeyju je sprožil oziroma nadaljeval v nedeljo zjutraj, ko ga je v vrsti tvitov med drugim obtožil, da ni zelo pameten, da bo šel v zgodovino kot najslabši direktor FBI, da je izmuzljiv, da je vreden zapora, da je lagal kongresu, da je izdajal zaupne informacije in še kaj.

Trump napada vse vpletene v preiskavo ruske afere, ki jo je po Comeyju prevzel posebni tožilec Robert Mueller. Za Trumpa je preiskava nepotreben lov na čarovnice oziroma v tem primeru nanj, ki da je povsem nedolžen česarkoli slabega.

Krivi in zapora vredni so vsi drugi, med njimi Comey, pa Mueller in nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, nekdanja pravosodna ministrica Loretta Lynch, Hillary Clinton, visoki uradniki FBI, ki sodelujejo v preiskavi, vsi demokrati in še kdo.

S pisanjem po družbenem omrežju twitter o "nesposobnem Comeyju" in lažeh, ki da jih raztresa v svoji knjigi, je Trump že začel protiofenzivo. V kateri pike zagotovo še ni postavil.