Varni pred vojno

Med varnimi državami naj bi bila tudi Slovenija

U.K. / Novice Svet24
16. 4. 2018, 07.01
Deli članek:

Vse več je govora o tretji svetovni vojni in prav lahko se uresničijo napovedi, da če bo prišlo do četrte, se bo ta bila z loki in puščicami.

Arhiv časnika Svet24
Slovenijo so navedli kot nevtralno državo, ki je precej samostojna, kar zadeva energetske vire. Tudi v morebitni prihajajoči vojni bo Slovenija najverjetneje ostala nevtralna.

Vojna je gotovo nekaj najhujšega, kar lahko doleti posameznika ali narod. Žal pa lahko, če pogledamo v zgodovino, dejansko ugotovimo, da je mir v resnici samo (kratko) obdobje med dvema vojnama. Že med prvo svetovno vojno so govorili, da bo to zadnja vojna v obdobju človeštva, a je kmalu zatem prišlo do še precej hujše morije. Čeprav od leta 1945 ni bilo vsesplošne svetovne vojne, so posamezna vojna žarišča od takrat naprej ves čas odprta. Žrtve posameznih vojn pa štejemo v tisočih.

Nova vojna

Žal so trenutne razmere v svetu zelo naklonjene novi večji vojni, v katero bi lahko bile vpletene vse največje vojaške velesile. Med drugo svetovno vojno naj bi umrlo kar okoli 60 milijonov ljudi, ogromno držav je bilo popolnoma uničenih, a vendarle so nekatere ostale relativno neprizadete. Na spletu se je pojavil seznam držav, ki naj bi bile dokaj varne, če bi se morda res zgodila tretja svetovna vojna. In zanimivo, med njimi je tudi Slovenija. Države na seznamu so podane glede na globalni indeks miru.
No, seveda še zmeraj lahko upamo, da se stvari vendarle ne bodo tako zaostrile, da bi dejansko prišlo do tretje svetovne vojne. Ne nazadnje so nasprotja med ZDA in Rusijo že večkrat pripeljale do precej napetih razmer, na koncu pa se je vendarle vse razpletlo relativno mirno. Je pa seveda res, da se stvari močno zaostrujejo, odkar je na predsedniški stolček ZDA sedel Donald Trump. In vsaj v tem trenutku se zdi, da lahko Sirija hitro postane novi Vietnam, v najslabšem primeru pa lahko izbruhne vsesplošna vojna, ki bi lahko človeštvo potisnila nazaj v kameno dobo.

Irska
Irska je nevtralna država že vse od leta 1930. Če pride do vojne, bo Irska najverjetneje ostala nevtralna, kar pa seveda ne pomeni, da bo tudi varna. 

Švica
Švica je nevtralna že od leta 1815 in od takrat ni sodelovala v nobeni mednarodni vojni. Švica je varna tudi zato, ker ima večina tistih, ki so oziroma bodo zakuhali vojno, v njej svoj denar.

Fidži
Zaradi svoje geografske izoliranosti je Fidži verjetno eden najbolj varnih otokov. Problem pa je, da ga ogrožata globalno segrevanje in dvigovanje morja.

Danska
Čeprav je Danska, tako kot tudi Slovenija, članica Nata, je glede indeksa varnosti na precej visokem mestu.

Avstrija
Tudi Avstrija ima zelo visoke ocene, kar zadeva varnost v primeru tretje svetovne vojne.

Portugalska
Portugalska trenutno velja za najbolj stabilno državo na Pirenejskem polotoku. 

Nova Zelandija
Tudi Nova Zelandija slovi kot država, ki je energetsko in kmetijsko lahko povsem samostojna in kot takšna dokaj varna. 

Kanada
Kanada velja za drugo najbolj varno državo na svetu. Je ena redkih večjih držav, ki se redko vključuje v vojne.

Islandija
Zaradi relativne oddaljenosti je Islandija na prvem mestu po indeksu globalnega miru.