Volitve

Milo Đukanović se vrača na politični parket

B.K.
20. 3. 2018, 12.07
Posodobljeno: 20. 3. 2018, 12.18
Deli članek:

Vladajoča Demokratska stranka socialistov Črne gore, bo v boj za predsedniško mesto poslala starega političnega mačka Mila Đukanovića.

Profimedia

Vladajoča Demokratska stranka socialistov (DPS), je svojo odločitev oznanila tik pred zdajci. Volitve se bodo namreč odvile že 15. aprila.

Đukanović je v notranji tekmi za kandidaturo premagal Milico Pejanović Đurišić, univerzitetno profesorico in aktualno ministrico za obrambo.

Čeprav je Đurišićeva začela politično kariero v času, ko je bila DPS še intimno zvezana s Srbijo, jo danes del opozicije označuje za kandidatko po meri Združenih držav Amerike.

Đukanović, ki se je uradno umaknil iz politike leta 2016, po zmagi njegove stranke na parlamentarnih volitvah, bi se naj vrnil, ker njegova stranka meni, da ima največ možnosti za zmago na volitvah.

STA
Milo Đukanović.

Opozicija, tako pro-ruska Demokratska fronta kot več pro-evropskih strank, bo namreč v boj poslala skupnega kandidata, neodvisnega Mladena Bojanića, s čimer si želi zagotoviti konec vladavine DPS.

Đukanović je državo vodil 25 let, štirikrat kot premier in enkrat kot predsednik, še vedno je tudi uradni vodja stranke.

Črna gora se je lani pridružila severnoatlantski vojaški zvezi Nato, kar še posebej jezi 30 odstotkov etničnih Srbov v državi. To bi naj tudi bil razlog, da so se sicer ideološko različne opozicijske stranke strinjale s skupnim kandidatom, ki se želi o članstvu v Natu odločiti z referendumom.