Integracije

Že leta 2025 Jugoslavija znova enotna?

B.K.
26. 2. 2018, 08.34
Posodobljeno: 26. 2. 2018, 08.59
Deli članek:

Šef evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da lahko do leta 2025 v Evropsko unijo vstopijo prav vse države zahodnega Balkana.

Profimedia
Države takoimenovanega Zahodneg Balkana, ki še niso v EU so Srbija, Makedonija, Albanija, Črna Gora ter Bosna in Hercegovina.

Juncker, ki je na turneji po balkanskih državah, se je v nedeljo ustavil v Albaniji, kjer je dejal, da je okno za vključitev v Evropsko unijo do leta 2025 odprto za prav vse države zahodnega Balkana, ne le za Srbijo in Črno Goro, poroča portal Euractiv.

6. februarja je Evropska komisija splavila svojo novo strategijo za vključevanje balkanskih držav v Evropsko unijo. Leto 2025 je v strateškem dokumentu omenjeno kot leto, v katerem lahko pristopni proces zaključita Srbija in Črna Gora, ki sta edini državi v tej regiji, ki sta že začeli pogovore o pridružitvi uniji.

A Juncker je v nedeljo zatrdil, da je pristop v naslednjih sedmih letih možen za vse države Zahodnega Balkana, ne le za omenjeni. »V kolikor bo država kandidatka do takrat ali kasneje ali prej izpolnjevala vsa merila za članstvo, bomo nadaljevali tako, da bo EU priznala njena prizadevanja,« je zatrdil Juncker.

Juncker je svojo balkansko turnejo začel v Makedoniji, včeraj se je ustavil v Albaniji, do začetka naslednjega meseca pa bo obiskal še Srbijo, Kosovo, Črno Goro ter Bosno in Hercegovino.