Donacija

Zaradi Gadafijevih 50 milijonov priprli bivšega predsednika Francije

B.K.
20. 3. 2018, 10.25
Posodobljeno: 20. 3. 2018, 15.20
Deli članek:

Leta 2007 naj bi Sarkozyju do predsedniške zmage pomagala finančna sredstva iz Libije.

Profimedia
Tedanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy in Moamer Gadafi, v Parizu leta 2007.

“Jaz sem ga naredil za predsednika,” je dejal zdaj že pokojni Omar Moamer el Gadafi, v intervjuju leta 2011, le nekaj dni preden so Natove sile napadle Libijo.

Voditelj te severnoafriške države naj bi francozu Nicolasu Sarkozyju za namene politične kampanje doniral 50 milijonov evrov, pravijo obtožbe tiskovne agencije Mediapart, ki je leta 2012 objavila podpisano izjavo nekdanjega libijskega zunanjega ministra Mousse Kousse, v katerem je potrdil te domneve. Sarkozy je tiskovno agencijo obtožil blatenja dobrega imena, obtožbe pa označil za “groteskne”.

Reuters
Sarkozy naj bi od Gadafija prejel 50 milijonov evrov gotovine, za potrebe njegove predsedniške kampanje.

Francosko sodišče je kasneje nekatere dokumente razglasilo za avtentične, obtožbe proti Sarkozyju pa so postale spet aktualne novembra 2016, ko je francosko-libanonski podjetnik Ziad Takieddine za Mediapart dejal, da je Gadafijevo gotovino lastnoročno prenesel Sarkozyju. “Bila je v takšnem kovčku, ki se je takole odprl in notri je bil denar,” je dejal Takieddine v videu, ki ga je objavil Mediapart.

Sarkozy je, kot kandidat densničarskih Republikancev, Francijo vodil med leti 2007 in 2012, ko ga je nasledil Socialist Francois Hollande.

Reuters
Sarkozy se je na politično sceno skušal vrniti ob lanskoletnih predsedniških volitvah, a neuspešno.

Z Gadafijevega računa ukradli 10 milijard evrov