Pripravljali naj bi atentat

Črna gora Rusijo krivi poskusa udara; Moskva obtožbe zanika

B.K.
20. 2. 2017, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rusija je pred oktobrskimi parlamentarnimi volitvami planirala v Črni gori državni udar, trdi črnogorski državni tožilec. Ruski zunanji minister obtožbe zanika.

STA
Nekdanji črnogorski premier Milo Đukanović je odstopil popolnoma nepričakovano.

»Do sedaj smo imeli dokaze, da so za zaroto stale ruske nacionalistične strukture, sedaj imamo dokaze, da so bila do neke mere vpletena tudi ruska državna telesa,« je dejal črnogorski državni tožilec Milivoje Katnić in dodal, da mora Rusija »preiskati katera telesa so bila vpletena in odpreti preiskavo teh dejanj.«

Katnić je že novembra zatrdil, da je kriminalna združba iz Rusije, Srbije in Črne gore nameravala storiti »teroristično dejanje« na dan volitev 16. oktobra. Črnogorska policija je oktobra namreč aretirala skupino srbskih nacionalistov, iščejo pa še dva ruska osumljenca. Ti naj bi skušali zavzeti parlament in umoriti nekdanjega dolgoletnega premiera Mila Đukanovića, ki je državo čim prej želel spraviti v vojaško zvezo Nato in Evropsko unijo, poroča medijski portal Politico.

Đukanovićeva vladajoča Demokratska stranka socialistov je sicer dobila oktobrske volitve, a je Đukanovič teden za tem odstopil. Za odstop je, po poročanju medijev, navedel več kontradiktornih razlogov.

Medtem se je na Katnićeve obtožbe že odzval ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je obtožbe označil za neutemeljene.