Dve smrti in strto srce

3-tedne star dojenček umrl, ker zdravniki niso prepoznali znakov pljučnice

R.T.
4. 4. 2017, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanski preiskovalci obravnavajo primer smrti komaj tri tedne starega dojenčka, pri katerem zdravniki niso prepoznali znakov pljučnice. Da je tragedija še hujša, je dve leti pozneje na svoj 36. rojstni dan po hudi stiski samomor storil njegov oče.

Twitter
Robert in Mason Kane.

Britanski organi pregona preiskujejo primer tri tedne starega Masona Kanea iz mesta Barrow-in-Furness, ki sta ga starša leta 2014 zaradi kratke sape, lepljivih oči in izpuščaja na zadnjici odpeljala na pregled v lokalno bolnišnico. Tam so jima dejali, da ni razloga za preplah. Pet dni pozneje je Mason nenadoma prenehal dihati, obraz pa mu je pomodrel, zaradi česar sta ga nemudoma odpeljala nazaj v bolnišnico, kjer je zaradi odpovedi več organov in pljučne embolije umrl. Pozneje so ugotovili, da je trpel za akutno pljučnico.

Dve leti pozneje je po hudi stiski, žalosti in bolečini na svoj 36. rojstni dan samomor storil še njegov oče Robert Kane.

Mason se je sicer rodil dva tedna prezgodaj, zato so ga že takoj po rojstvu za več dni zadržali v bolnišnici.

Mati umrlega dojenčka Sandra Charles je v jezi opisala, kako je 55-letna zdravnica Nandini Das ugotovila, da je z njim vse v redu, za lepljive oči pa je priporočila uporabo šampona. »Ni pregledala njegove zadnjice, je pa preverila njegovo dihanje, vendar je dejala, da je vse v redu in da ni razloga za skrb, zaradi česar sem jezna zapustila bolnišnico,« pravi.

Dasova je dejala, da novorojenček v bolnišnici še ni bil registriran, zato da je morala takrat vse podrobnosti zapisati na list papirja, ki pa ga je izgubila. Dodala je, da se ne spomni, da bi ji njegova mati omenila težave z dihanje ali izpuščaj na zadnjici, ter da ga v primeru kakršnega koli pomisleka v zvezi z njegovim dihanjem zagotovo ne bi dovolila njegovega odhoda iz bolnišnice.

Mrliški oglednik Nigel Meadows se je strinjal s materinim opisom dogajanja, pri čemer je dodal, da Dasova svoje zgodbe ne more potrditi z nobeno dokumentacijo, zaradi česar je ocenil, da njeno pričanje ni ravno prepričljivo.