Zastaranje se bliža

Odločilni dnevi: bi se Bavčar lahko izognil zaporu?

T.L.
4. 4. 2017, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bavčarjev primer bo zastaral sredi junija 2017, višji sodniki o njegovi pritožbi odločajo čez nekaj dni.

Bobo
Osamosvojitelju zapor ne diši.

Se bo Igorju Bavčarju v zadevi Istrabenz (znova) uspelo izmuzniti prestajanju kazni, na katero je bil septembra lani nepravnomočno znova obsojen? Medtem ko so drugi soobsojenci v zadevi Istrabenz del kazni že odsedeli, pa Bavčar praga zapora ni prestopil. In prav lahko se zgodi, da tudi ne bo. Zakaj? Njegov primer bo namreč zastaral sredi junija 2017. Bavčarjeva usoda je v rokah višjega sodišča, kamor se je Bavčar po obsodbi v ponovljenem sojenju pritožil, in je za 11. aprila razpisalo javno sejo.

Preveč bolan za zapor, dovolj zdrav za igranje košarke

Bavčarjeva zgodba, zaradi katere ni prestopil praga zapora, je znana. Ko bi moral januarja 2015 na Dob, je po zagotovilih izbrane zdravnice Metka Zorc potreboval nujno operacijo srca v medicinski center Medicor. Odhod v zapor so mu nato zaradi hudih zdravstvenih težav večkrat odložili. Dokončno "odrešitev" je dočakal po odločitvi vrhovnih sodnikov, ki so del sodbe razveljavili in začelo se je novo sojenje. No, Bavčar je bil znova obsojen na prvi stopnji. Da je bilo Bavčarjevo zdravljenje v izolskem Medicorju uspešno, pa so dokazali posnetki, ki so zakrožili v javnosti in so pokazali Bavčarja med igranjem košarke. 

Čaka se odločitev sodišča, komisije delujejo

In kaj danes o zadevi Bavčar pravi minister za pravosodje Goran Klemenčič, ki je po objavi Bavčarjevega športnega posnetka dejal, da bodo letele glave, če bo Bavčarjev primer zastaral? Klemenčičeve besede so tedaj v nekateri v sodstvu razumeli kot pritisk.

"Čaka se na odločitev višjega sodišča. Če bo obsojen, bo za njega že veljal nov zakon o izvrševanju kazenskih sankcij in bo bistveno težje za njega ali kogar koli drugega izognitev prestajanju zaporne kazni," je za TV Slovenija dejal Klemenčič. 

Obsojencu namreč med drugim ni treba v zapor, če je na bolnišničnem zdravljenju, a mora v tem primeru sodišču vsak mesec predložiti novo zdravniško opravičilo z razlogi, zakaj je tako zdravljenje nujno potrebno. Sodnik oziroma direktor zaporov, ki odločata o odložitvi oziroma prekinitvi kazni, pa lahko v primeru suma zlorabe zdravniške dokumentacije za mnenje zaprosita posebno zdravniško komisijo, poroča MMC.

"Trajalo je nekaj časa, da so na MZ v sodelovanju z ustreznimi stanovskimi organizirali te komisije in danes delujejo," pravi Klemenčič. "Komisija ima rok 10 dni, da tako mnenje izdela in bo seveda tako mnenje pomembno, včasih tudi odločilno vplivalo na odločitev - v našem primeru o prekinitvah," pa je povedal Jože Podržaj, direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Omenjena komisija lahko poda svoje mnenje tudi če sodnik na podlagi prošnje obsojenca pred njegovim nastopom kazni dvomi, da mu bodo v zaporu lahko zagotovili ustrezno zdravstveno oskrbo.