Ubili tiskovnega predstavnika

Nov udarec skrajnežem Islamske države

T.L./STA
30. 8. 2016, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Verodostojnosti sporočila ni mogoče preveriti.

Youtube
Abu Mohamed al Adnani naj bi bil mrtev.

Na severu Sirije je bil ubit tiskovni predstavnik skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) Abu Mohamed al Adnani, je na svoji spletni strani danes poročala tiskovna agencija Amak, povezana z džihadisti. Kot so pojasnili, je bil ubit kot mučenik, ko je nadzoroval operacije v Alepu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Verodostojnosti sporočila ni mogoče preveriti. Za zdaj ni znano, ali je bil ubit v letalskem napadu ali so ga ubile kopenske sile.

Al Adnani je veljal za enega od članov IS z najdaljšim stažem. Znan je bil predvsem po zvočnih posnetkih na spletu, v katerih je nasprotnikom grozil z napadi džihadistov. Leta 2014 je razglasil kalifat IS, njenega vodjo Abuja Bakra al Bagdadija pa za kalifa. Pogosto je tudi pozival volkove samotarje, naj izvajajo napade na Zahodu.

V javnosti so ga nazadnje slišali maja, ko je muslimane pozival k napadom na Zahodu.

O starosti Al Adnanija je več različnih podatkov. Rodil naj bi se v 70. letih prejšnjega stoletja v Siriji. ZDA so za njegovo prijetje razpisale pet milijonov dolarjev nagrade.

Džihadisti so v preteklih mesecih izgubili že več pomembnih predstavnikov. Ameriški obrambni minister Ashton Carter je konec marca sporočil, da je bil v vojaški operaciji ubit namestnik vodje IS Abdul Rahman Mustafa al Kaduli, ki je bil zadolžen tudi za finance džihadistov.