Neurje

VIDEO: Huda ura: toča, poplave in visoka škoda

T.L./STA
30. 8. 2016, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Šentilju ocenjujejo škodo po ponedeljkovem neurju. Poglejte nekaj posnetkov včerajšnjega vremenskega kaosa po državi.

www.sentilj.si
Posledica včerajšnjega neurja.

V Šentilju v Slovenskih goricah, ki je bil v ponedeljkovem popoldanskem neurju med najbolj prizadetimi kraji, so od jutra na terenu ekipe, ki zbirajo podatke o nastali škodi. Kakšna je ta, za zdaj še ni mogoče natančno povedati. Kot so sporočili iz občine, pa je največ škode na infrastrukturi, poplavljene so bile številne hiše in sproženi plazovi.

V samem središču Šentilja je zalilo večino javnih objektov, med njimi tudi občinsko stavbo in policijo, ter številne stanovanjske zgradbe, medtem ko je v drugih delih občine klestila toča, ki je uničila večino pridelka. Številne strehe so poškodovane, sprožili so se plazovi, ceste so neprevozne, do nekaterih hiš še vedno ni dostopa.

Sodelovalo je pet prostovoljnih gasilskih društev (PGD Ceršak, PGD Sladki Vrh, PGD Šentilj, PGD Velka in PGD Spodnja Kungota) s 60 gasilci, ki so izvedli 35 intervencij. Poleg javnih zgradb v Šentilju je voda zalila še trgovine, poslopje policije in 30 stanovanjskih objektov. Veter je odkril pet  streh, sprožili so se štirje večji plazovi, uničene so ceste. Ogromno škode je na kmetijskih površinah, ponekod je pridelek uničilo v celoti.

Na občini so pojasnili, da bodo, ko bodo zbrali okvirne podatke, takoj sklicali komisijo za komunalno gospodarstvo in infrastrukturo, saj se je izkazalo, da je največ težav s kanalizacijskim omrežjem, ki ni preneslo večje količine vode, ter s plazovi in cestami, ki jih bo treba takoj sanirati.

Škoda je visoka

Po prvem ogledu so na občini ocenili, da je škode na komunalni infrastrukturi za okoli 250.000 evrov, na občinskih objektih pa za okoli 100.000 evrov. Škodo, ki je nastala na kmetijskih površinah in pridelkih, bodo ocenile strokovne službe Kmetijsko gozdarske zbornice.

Šentiljski župan Štefan Žvab bo tudi predlagal, da v rebalans občinskega proračuna vključijo dodatna sredstva za odpravo posledic ujme ter da dodatno pomagajo tudi gasilcem, ki so ves čas na terenu in imajo največ dela.

Zaradi neurja je po podatkih Uprave za zaščito in reševanje v ponedeljek samo v Šentilju voda zalila okoli 30 stanovanjskih hiš in poslovnih objektov, gasilci pa so sanirali tudi en plaz.

Iz Šentilja se je neurje nato preselilo tudi na območje sosednje občine Pesnica, kjer je veter poškodoval strehe več stanovanjskih hiš in podrl nekaj dreves. Močan dež je zajel tudi celotno območje Maribora, kjer so poklicni in prostovoljni gasilci črpali vodo iz okoli 150 stanovanjskih in poslovnih prostorov.