Sviz

Pomočnice v vrtcih bodo protestirale

pr
30. 8. 2016, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za konec prihodnjega meseca napoveduje protest okoli 1000 pomočnic vzgojiteljic v vrtcih, katerih plače se gibljejo pod 600 evri mesečno.

sta
Kje bo protest, se na Svizu še niso dogovorili, pričakujejo pa okoli 1000 vzgojiteljic pomočnic iz vse Slovenije, ki bodo zahtevale ureditev svojega položaja.

Kljub zagotovilom ministrice Maje Makovec Brenčič, da bodo uredili njihov položaj, se to do zdaj še ni zgodilo, je navedel glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Štrukelj je opozoril, da so pomočnice vzgojiteljice trenutno najbolj nezadovoljna skupina znotraj sistema vzgoje in izobraževanja, saj se njihove plače gibljejo tudi pod 600 evri neto mesečno. Nad takšnimi plačami je bila po njegovih besedah ob koncu prejšnjega šolskega leta, ko so o problematiki razpravljali na dveh interventnih sestankih s predstavniki ministrstva za izobraževanje, presenečena tudi ministrica Maja Makovec Brenčič.

Po besedah Štruklja je ministrica takrat obljubila, da bo ministrstvo uredilo položaj pomočnic vzgojiteljic. Protest je po besedah glavnega tajnika Sviza tudi neke vrste posledica odločitve vlade, ki se je »očitno odločila, da se bo z javnimi uslužbenci pogajala ločeno«, in posledica premaknjenih razmerij v javnem sektorju »na srednji izobrazbi«, do česar je po besedah Štruklja prišlo zaradi ločenega dogovora vlade s policisti.