Koristno delo

Čistilna akcija v morju

Tilen Pajek
30. 8. 2016, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Potapljači so minuli vikend, namesto preprostega potapljanja v slovenskem morju, dneva izkoristili precej drugače. Na morskem dnu so namreč iskali smeti in jih tudi odstranjevali.

PD Oceanik
V morju je vse preveč pločevink, steklenic in plastenk, ki jih ljudje po uporabi pustijo za seboj, namesto da bi jih odnesli v bližnje smetnjake.

V Kopru se je zbralo približno 50 prostovoljcev, ki so se lotili čiščenja morskega dna. 

Kot ugotavljajo v Potapljaškem društvu Oceanik, je kosovnih odpadkov sicer manj kot v preteklih letih, vendar to še zdaleč ne pomeni, da je naše morje čisto.

Čisto morje – naš ponos

Potapljaško društvo Oceanik je na koprskem pomolu izpeljalo vsakoletno čistilno akcijo Čisto morje – naš ponos. Zbralo se je približno 50 prostovoljcev, ki so se lotili čiščenja morskega dna, čiščenja odpadkov med skalami valobrana, poskrbeli pa so tudi za najmlajše in jih skozi igro učili pomena recikliranja odpadkov in pomena ohranjanja čistega okolja.

PD Oceanik
Na polno se je čistilo ...

Potapljači so imeli polne roke dela

PD Oceanik
Potapljači so imeli polne roke dela.

Poleg otroškega kotička je bila na pomolu izpeljana tudi predstavitev Krajinskega parka Strunjan, od njegovega obsega in delovanja do življenja nad oziroma pod vodo in v solinah, predavanje o življenju v morju pa je zaradi bolezni odpadlo. »Ob prihodu nas je prijetno presenetila vidljivost v vodi, saj so se že s pomola videli dno in nekateri odpadki, žal pa se je s potopom potapljačev in pobiranjem odpadkov dvignil mulj in voda je takoj postala bolj motna,« nam dogajanje opišejo v društvu.

Morje je pravo smetišče

Več kot 20 potapljačev slovenskih društev je prišlo očistit morsko dno ob Ukmarjevem trgu, ostali udeleženci pa so pomagali vleči smeti iz morja ter pobirali ostanke pločevink, steklenic in plastenk med skalami valobrana. Slednje so izvlekli tudi iz morja, ob raznih kovinskih konstrukcijah, delih čolnov, smetnjaku, gasilnem aparatu ... »Ugotavljamo, da se količina velikih kosovnih odpadkov zmanjšuje, na žalost pa je še vedno preveč pločevink, steklenic in plastenk, ki jih ljudje po uporabi pustijo za seboj, namesto da bi jih odnesli v bližnje smetnjake,« žalostno ugotavljajo organizatorji akcije.

PD Oceanik
... a tudi ukvarjalo z otroki.

Ob zaključku pa se posebej zahvalijo gasilcem Gasilske brigade Koper, ki so tudi tokrat skrbeli za varnost vseh udeležencev, Krajinskemu parku Strunjan ter vsem, ki so jih podprli in omogočili izpeljavo dogodka.