Sakralni objekt

V Posočju odkrili džamijo

pk
30. 8. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Rombonu, skalnatem vrhu severno od Bovca, že 100 let stoji iz kamna sezidana formacija, za katero se je šele nedavno ugotovilo, da je džamija, ki so jo postavili bošnjaški vojaki.

Islamska skupnost
Pred džamijo je del odprave slovenske islamske skupnosti: Senad Karišik in Haris Muratagić. Z njima je domačin Miloš Domevšček, ki jih je opozoril na objekt.

Islamska skupnost v Sloveniji je ob tem sporočila, da jo veseli dejstvo o obstoju džamije na Rombonu. »Hvaležni smo gospodu Milošu Domevščku, da nas je o tem obvestil. Lahko potrdimo, da gre za džamijo na višini 1800 metrov nadmorske višine, ki je tako verjetno džamija na najvišji nadmorski višini v Evropi,« svoje prve vtise in informacije za javnost zapišejo v tej verski skupnosti.

Raziskovali bodo

Sakralni objekt, ki leži na Rombonu, na višini 1800 metrov, je verjetno najvišje ležeča džamija v Evropi.

Dodajo, da je skoraj neverjetno, da 100 let, odkar džamija tam stoji, tega ni nihče opazil oziroma dajal temu kakršnekoli pozornosti. »Vsi poznamo džamijo, ki se je nahajala v Logu pod Mangartom, za to na Rombonu pa nismo vedeli. Vsekakor je to začetek odprav, ki jih bomo organizirali na Rombon, saj je treba raziskati še veliko dejstev, povezanih z Bošnjaki, ki so se bojevali na tem položaju,« pojasnijo v slovenski islamski skupnosti.

Islamska skupnost
Vhod v džamijo je še ostal, prav tako so ohranjene vse štiri stene. Je pa objekt ostal brez strehe.

Odprava islamske skupnosti, ki so jo sestavljali Senad Karišik, Muhamed Halilović in Haris Muratagić, je že obiskala Rombon, strateško pomembno točko soške fronte, ki so jo skrbno varovali in branili bošnjaški vojaki v prvi svetovni vojni. Tja jih je kot vodič peljal Bovčan Miloš Domevšček, ki jih je opozoril na ta objekt.

Ima pravo smer

»Ko smo prispeli do objekta, ki ima še vedno ohranjene vse štiri stene, nas je osupnilo dejstvo, da je bil položaj objekta dobro zaščiten pred sovražnim ognjem in tako skrbno narejen, da je imel celo s kamnom obzidano okno in polkrožni mihrab, ki se je sicer že malo obrusil, a je še vedno dobro viden. Na zunanji strani mihraba se nahaja tudi izboklina v zidu, ki nakazuje smer Meke in položaj imama. Seveda smo s kompasi preverili, ali je smer prava, in ugotovili, da je temu tako,« so še pojasnili.