Zmajeva dolina

FOTO: Motorji, rock in striptiz

Gabrijel Toplak
29. 8. 2016, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Motoristom, v soboto se jih je v občino Duplek pripeljalo več kot 500, so pripravili panoramsko vožnjo, živo glasbo in obilo raznovrstne zabave. Najvztrajnejšim, ki so prespali v tamkajšnjem kampu, so v nedeljo in v soboto ponudili tudi brezplačni zajtrk.

Gabrijel Toplak
Družabne igre si člani motorističnega kluba izmislijo sami; dirkajo tudi s samokolnicami, mečejo moto.

Da se v Zmajevi dolini, na prireditvenem prostoru Motorističnega kluba Black Dragons Slovenija iz Dupleka, minuli konec tedna spet nekaj dogaja, je nakazoval že večji napis Moto ob glavni cesti Maribor–Vurberk–Ptuj. Pripravili so tradicionalno srečanje motoristov.

Gabrijel Toplak
Tako v petek kot tudi v soboto je vse motoriste na »vstopni točki« čakala pijača dobrodošlice.

Po »starih tirnicah«

Gabrijel Toplak
Boštjan Knuplež, predsednik dupleškega motorističnega kluba Black Dragons Slovenije.

Boštjan Knuplež, domačin, ki je na čelu motorističnega kluba drugi mandat, je povedal, da zadeva sicer ni nova, se je pa novo vodstvo v zadnjih letih začelo ukvarjati s tako imenovanimi visokopoteznimi zadevami. »Tukaj so že bila velika srečanja motoristov, bilo je po dva tisoč motorjev. Po nekajletnem zatišju smo zdaj začutili tako imenovani novi val, tudi motoristov, ki smo si želeli na 'stare tirnice'. Priznavamo, da takšnih srečanj, ki so bila tukaj, denimo, v letih 2008 ali 2009 še ni, ampak vsako leto se bomo trudili, da zadeve izboljšamo,« je pojasnil Knuplež. Lani so na panoramski vožnji po občini beležili kakšnih 110 motoristov, medtem ko se je tokrat v dveh dneh po njegovem obrnilo 400 motorjev. Velikokrat, dodaja Knuplež, pa jim je v zadnjem avgustovskem vikendu zagodlo tudi vreme.

Največ v soboto

Motoristom želijo pripraviti nepozaben doživljaj. Vikend, ki se ga bodo spominjali še dolgo, če ne za vedno. »Tukaj sta mišljena dva dneva žive glasbe, raznovrstne igre in podobno. Druženje začnemo v petek popoldne, ko motoristi začnejo prihajati, v soboto je osrednji dan motorističnega vikenda, ko se največ dogaja, v nedeljo pa se od tistih motoristov, ki dneve preživijo v bližnjem kampu, poslovimo z brezplačnim zajtrkom,« je pojasnil predsednik kluba, ki tačas šteje 33 članov in enega pripravnika. Knuplež je še pristavil, da bodo motoriste spremljali z budnim očesom in morebiti tistim, ki bodo potrebni njihove »asistence«, pomagali v kamp, kjer se bodo lahko spočili v njihovem klubskem šotoru, ki je sicer namenjen njihovim članom. Vsem klubom, ki so se udeležili srečanja, podelijo priznanja za udeležbo.

Gabrijel Toplak
Udeležence srečanja je v soboto popoldne čakala tudi panoramska vožnja po dupleški občini.

Prijazni in zabavljači

Erik Simonič, član Motorističnega kluba Black Dragons Slovenija:

"Vse dneve bom tukaj, tudi spal, žena pa je z otroki odšla sama na morje."

Na prireditvenem prostoru, nedaleč stran od številnih parkiranih motorjev, so ljubiteljem dvokolesnikov pripravili mize z bogato gostinsko opremo in oder, na katerem je nastopil ansambel z živo rock glasbo, ki motoristom najbolj pritiče. In vozniki motorjev, ki v ameriških filmih veljajo kot nevarni možje v usnju z dolgimi bradami, so se na srečanju izkazali kot prijazni ljudje, ki so jim motorji zgolj hobi in so pripravljeni pomagati v vsakem trenutku. Pa predvsem tudi kot posamezniki, ki se nadvse radi zabavajo. Slednji so lahko v soboto v poznih večerih urah uživali tudi v striptizu.

Domačini in tujci

Slednje je bilo mogoče opaziti tako med domačimi, slovenskimi motoristi, kot tudi med tistimi, ki so se pripeljali iz tujine. Redno k njim prihajata tudi dva Angleža, medtem ko je veliko manj kilometrov naredil Avstrijec Wolfgang Friegl, ki je dejal, da ima zadnji avgustovski vikend tradicionalno rezerviran za Duplek. »Tukaj mi je lepo. Pripeljem se z več prijatelji in s tukajšnjimi motoristi smo stkali prijateljske vezi. Udeležujemo se družabnih iger, ne manjka niti dobre glasbe in pijače,« je poudaril Friegl.

Gabrijel Toplak
Domači – dupleški – motoristi domačega srečanja motoristov ne zamudijo za nobeno ceno.

Iz Slovenske Bistrice so se pripeljali člani Moto društva grofi Atems, ki imajo sedež v Štatenbergu. »Po panoramski vožnji bomo ostali do večera. Šest motoristov nas je. Tukaj smo zaradi druženja, da se spoznavamo z drugimi motoristi in se družimo,« je pojasnil Srečko Frešer. Tradicionalno na srečanju je Erik Simonič, Duplečan, ki sicer zdaj živi na Trojanah. »Član kluba sem od vsega začetka. Srečanje mi pomeni izredno veliko. Tukaj enostavno moram biti. Vse dneve bom tukaj, tudi spal. Žena pa je z otroki odšla sama na morje,« je dejal Simonič.