Starodobniki

Motorni starčki ropotajo na izletih

sn
27. 8. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Plesni pedagog Marko Hren je tudi kinolog, vzreditelj in ljubitelj psov, v zadnjem času pa čisti navdušenec nad starodobnimi motorčki, saj ga nostalgično spominjajo na čas, ko se je vse odvijalo in tudi peljalo malo bolj počasi. Če je oldtajmer še skuter, se razneži do konca.

svet24
Takole je Marko Hren startal lani na tradicionalnem srečanju starodobnikov v Polju pri Vodicah.

svet24
Svojim ljubljenčkom ali igračkam, kakorkoli že imenujemo starodobnike, ljubkovalno pravi ropotajoči starčki.

Prvega starodobnika si je omislil že leta 1985, ko se je vrnil iz vojske. To je bila NSU prima, ki jo je kupil od očeta svojega sovojaka, a je čakala kakih 20 let, da jo je vzel v roke striček Lado in jo spet spravil »na kolesa«. Odtlej veselo ropota …

Poseben odnos

Vendar Marko ni tipičen ljubitelj starodobnikov, teh ne »šravfa« po cele dneve v garaži, ne hodi na sejme lovit rezervne dele … In mnogi mu to zamerijo ali vsaj porečejo, da »nima pojma«.

»Prav imajo, drugačen sem. Jaz starodobnike z veseljem popeljem na izlet, užitek mi je tudi priti na srečanje, kjer se veliko 'stričkov' pogovarja o svojih restavratorskih podvigih. Z velikim veseljem se odpravim v muzeje starodobnikov in tam prebiram opise motorjev in avtomobilov, brskam po spletu. Ko najdem kakšno sliko na internetu, si rečem: tale ali pa takle bo enkrat moj.«

Poriva pa ne rad

svet24
Nad izleti z lahko hitrostjo po bližnji okolici je navdušena tudi Markova žena Romi.

Tako je Marko pred časom na spletu ugledal sliko tomos puch galeba in zgodila se je ljubezen na prvi pogled. Nato je enega videl tudi v živo na srečanju starodobnih Tomosovih motorjev in ni bilo druge – treba je bilo najti galeba. S stričkom Ladom sta skovala načrt, kako se ga bo restavriralo. Marko je brskal in brskal po spletu in kmalu našel enega v Beogradu, nato je hitro sledil še drugi …

»Poceni pa ni ta hobi,« potoži Marko. »Rezervni deli se sicer dobijo na raznih sejmih, a jaz se raje odločim, če se jih le da dobiti, za nove dele, kajti tako sem bližje tistemu, da se bom s skuterskim starčkom lahko veliko vozil in manj porival, hehe …« Doda, da časi niso takšni, da bi nakupoval in restavriral na veliko, a vsak mesec vseeno kupi en ali dva rezervna dela in pač popije kakšno kavico, dve manj.

Veselo na izlet

svet24
Jubilejno srečanje starodobnikov in fotografiranje

Moto club Mak iz Vodic že 14. leto organizira srečanje ljubiteljev starodobnih vozil. Tokrat bo potekalo v soboto, 27. avgusta. Začne se z zborom in razstavo vozil ob 8. uri, start pa bo ob 10. uri. Etape bodo potekale iz Polja do Kamnika in Velesovega ter nato prek Valburge nazaj proti Polju. Prihod je predviden okrog 16. ure. Atrakcija pa bo tudi fotografiranje deklet v pin-up opravi; interesentke se lahko še prijavijo na e-naslov: marko.hren.slo@gmail.com.

Mi smo Marka pospremili na izlet, ko je vozil stričevega mosca, ki je prav poseben motorček, eden redkih, ki so ga pri Tomosu postavili na mala kolesa. Marko se je na izlet odpravil s svojo ženo Romi, ki je nekako prav tako v plesu, saj je priznana kostumografinja, a jo cenijo tudi pri drugih estetskih športih. Odpravila pa se nista deleč; najprej ju je pot iz Tacna vodila proti Polju pri Vodicah, kjer bosta nekega lepega dne tudi prebivala, saj za bodočo hiško že stojijo količki. Nato sta se peljala čez Vesco in Povodje … in na poti domov sta se ustavila pri ribniku. Kot v starih časih sta pogrnila dek'co na trav'co in se malček nastavila toplim večernim žarkom sonca. Bližnji ribnik nudi prijeten hlad v teh pregretih poletnih dneh in posedanje ob njem, četudi ne lovite rib, je res pravi odklop v tem ponorelem času, ki narekuje le hitenje. Nato sta se prek Šmartna zadovoljna odpravila domov v Tacen.

Načrtov je veliko

Seveda nas je zanimalo, zakaj Marko izbira takšne bližnje izlete v času dopusta, ko vsi odpotujejo kam najmanj za teden dni. Pravi, da zato, ker je okolica Ljubljane čudovita, a treba je iti počasi – tako počasi, da se kaj vidi, in ne da vse leti mimo nas. Treba si je vzeti čas in vožnja s takim počasnim starodobnikom je kot nalašč za to. Lahko se ustaviš ob poti, si ogledaš, kar je pritegnilo tvoje oko. Spet sedeš na motorček in že greš naprej, za ovinkom pa spet nekaj novega.

Marko pravi, da imata z ženo Romi v načrtu, da jo naslednjič mahneta nekam malček dlje, in takrat bosta s seboj vzela še košarico in malico – ja, tako, kot so se na izlete odpravili včasih. »Ko pa bo galeb urejen, ga bova peljala na morje, v Koper, saj je tam njegov rodni kraj, a žal tovarne Tomos ne bo videl, ta je že dolgo tega zaprla vrata. Se pa tudi tukaj nekaj prebuja iz pepela in morda je to ravno zato, ker je v Sloveniji veliko ljubiteljev Tomosovih motorčkov in jim ne gre le za denar,« doda.

Tako kot tudi Marku ne gre le za denar – ne pri plesu ne pri vzreji psičkov in tudi ne pri starodobnih motorčkih. Njegovo vodilo je, da vsak dela to, kar najbolje zna in kar ima iskreno rad … in zadovoljstvo je popolno. (sn, foto: osebni arhiv)