Po tragediji

Sočustvovala z zdravniki, odšla na dopust, zdaj se ji obeta interpelacija

T.L.
30. 8. 2016, 20.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V NSi napovedujejo interpelacijo zoper ministrico za zdravje Kolar Celarčevo.

Sta
70 let je bil star napadalec Darko Gregorič, ki je umor zdravnika načrtoval, pripravljen pa je bil tudi na lastno smrt

Medtem ko se je sicer ne pretirano urejenim in bleščečim razmeram v slovenskem zdravstvu pridružila še dodaten element - varnost zdravstvenega osebja pri obravnavi bolnikov - so razmere v zdravstvu še bolj napete. 

Naj spomnimo: na včerajšnjem srečanju s predstavniki zdravstvenih ustanov, na katerem naj bi iskali rešitve v smeri večje varnosti zdravnikov in drugega osebja v zdravstvenih ustanovah, ni bilo ministrice Milojke Kolar Celarc. Ministrici, ki je ob tragediji v izolski bolnišnici javno zagotavljala, kako zelo jo je dogodek prizadel, in da bo storila vse, da bi se varnostne razmere izboljšale, jo je ob prvem resnejšem sestanku "popihala na dopust". Oddaja 24ur je namreč včeraj poročala, da ministrice ni bilo na srečanju, ker je odšla na dopust. Očitno izolski dogodek ni bil dovolj izreden, da bi premaknil - najverjetneje že vnaprej načrtovano - dopustovanje.  

Arsen Perić
Milojka Kolar Celarc

NSi napoveduje interpelacijo

Kakorkoli že, po poročanju STA je stranka NSi potrdila informacije POP TV o interpelaciji zoper ministrico za zdravje. Za vložitev bodo v poslanskih vrstah potrebovali vsaj še pet sopodpisnikov. Več o vsebini interpelacije in podpori drugih poslancev bo najbrž znano v sredo. Je pa, če bo vložena, svoj podpis že napovedal nepovezani poslanec Andrej Čuš.

So pa v stranki že več kot leto dni opozarjali, da ministrica ne naredi odločilnih korakov na področju reforme zdravstva, večkrat so omenjali tudi možnost interpelacije. Ali bodo v NSi uspeli zbrati potrebnih 10 poslanskih podpisov pod interpelacijo, za zdaj ni znano. Imajo pa poleg svojih petih doslej zagotovljenega vsaj še enega. Nepovezani poslanec Čuš je namreč za STA sporočil, da bo, če bo interpelacija vložena, prispeval svoj podpis in jo tudi podprl. Kot je pojasnil, bo to storil "zaradi nedela, čakalnih dob v zdravstvu, neobvladovanja resorja in zamud pri gradnji urgentnega centra Ptuj".

Nezadovoljen je Erjavec

Da bo z ministrico treba opraviti pogovor o razmerah v zdravstvu, so se sicer na današnjem vrhu strinjali tudi koalicijski partnerji. O njenih načrtih naj bi se pogovorili v naslednjih desetih dneh. Kot je po srečanju koalicije dejal prvak DeSUS Karl Erjavec, bodo ocenili, ali je pričakovati, da se bodo dogovori iz koalicijske pogodbe začeli uresničevati. Erjavec pričakuje, da bo ministrica kmalu vložila zakonodajne predloge in pospešila aktivnosti, ki po njegovih ocenah potekajo prepočasi. Tudi tragični dogodki v Izoli so opozorilo, da bo treba s spremembami pohiteti, je povedal.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je pojasnila, da v zakonodajni postopek prihaja obravnava temeljnih zdravstvenih zakonov, od ministrice pa pričakujejo pojasnila, kako bodo spremembe odpravljale težave v javnem zdravstvu. Ocenjuje, da potekajo velike aktivnosti na področju tega ministrstva. Prvak SD Dejan Židan pa je med prihodnjimi prioritetami izpostavil nadaljnjo gospodarsko rast in urgentno zmanjšanje čakalnih dob v zdravstvu.