Lovske zgodbe

Lov na jelene bi znal prerasti v lov na kriminalce

Luka Tetičkovič
30. 8. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Iz Lovske družine Prestranek sporočajo, da so našli izgubljene trofejne jelene. Umrli so zaradi plenilcev, bolezni ali drugih naravnih dejavnikov. Pravijo, da smo postavljali napačna vprašanja in zato dobili napačne odgovore.

LD Prestranek
Zelena bratovščina ni obvestila modre.

Spomnimo. LD Prestranek smo na podlagi prejete anonimke vprašali, ali so v svojih evidencah zabeležili trupla treh odraslih jelenov, ki da so domnevno umrli zaradi krivolova. »V teh primerih govorimo o nenaravnih izgubah divjadi,« direktor LD Prestranek Aleš Klemenc pojasnjuje, zakaj nam ni odgovoril na napačno zastavljeno vprašanje. Trije odrasli jeleni s trofejnimi rogovi so bili v evidencah razvrščeni v »sklop naravnih izgub (plenilci oziroma zveri, bolezen ali drugi naravni dejavniki)«.

Thinkstock
Klemenc svoja nejasna pojasnila opravičuje s tem, da smo z vprašanji streljali kar z boka.

Klemenc nam je tako posredoval izpis iz evidence lovskega informacijskega sistema Lisjak za letošnje in preteklo leto. Iz nje je razvidno, da so v LD Prestranek lani zabeležili smrt dveh jelenov, starejših od 10 let. Eden je umrl zaradi plenilcev, drug pa je evidentiran pod »drugo«. Plenilci so enega trofejnega jelena uspeli pokončati tudi letos. Samec parkljevca, ki lahko v višino zraste do poldrugega metra, med svoje plenilce sicer šteje samo trope volkov. Kako pogosto ti zahajajo v lovišča Prestranka, do zaključka redakcije nismo uspeli izvedeti.

Niso obvestili modrih kolegov

Klemenc nam razen tega, da se jeleni v večna lovišča niso selili zaradi strelnih ran, ni sporočil ugotovitev okoliščin njihove smrti. Kot smo že pisali, nam je sprva zagotovil, da so glede tega obvestili policijo, ta pa nam je kasneje pojasnila, da iz LD Prestranek niso prejeli takšne prijave. V anonimnem pismu, ki ga hranimo v uredništvu, sicer piše, da zelena bratovščina iz Prestranka v svojem lovišču ne želi videti orožnikov v modrem.

V preteklih dveh letih so 2 jelena, starejša od 10 let, uplenili naravni plenilci. Kateri, nam ni uspelo izvedeti.

Lani je iz razloga »drugo« umrl 1 starejši jelen. Klemenc zagotavlja, da na njem ni bilo strelnih ran.

Pred dobrim tednom je pod streli v nočnih urah padel 1 starejši jelen. Preiskava inšpektorata še poteka.

Četrtega jelena niso raztrgali volkovi

Je pa Klemenc potrdil odstrel jelena na dan 19. 8., ki da so ga že prijavili lovski inšpekciji. Potrdil je, da je bila žival odstreljena v nočnih urah, a je bil glede podrobnosti skop, saj bo ukrepanje mogoče šele po ugotovitvah inšpektorja. Anonimka za smrt že četrtega jelena v roku dveh let krivi člana LD Prestranek in nekdanjega policista K. F., ki naj bi ga lovska tovarišija ščitila kot kočevskega medveda. Ta velika živina v lovišče menda še posebej rada zahaja ponoči. Na svoj zadnji pohod je s seboj vzela gosta in prav ta naj bi nelegalno uplenil zadnjega jelena.

O dogodku so po Klemenčevih besedah obvestili lovskega inšpektorja. Preiskava še ni opravljena, vendar se bodo krivolovec in odgovorni za njegovo dejanje v tem primeru verjetno težko izmazali. Ne samo da je bil jelen uplenjen ponoči, njegov odstrel presega tudi predvideno število odvzema. Enega odraslega jelena je iz lovišč Prestranka letos namreč že odvzel neznani »plenilec«.

Za gosta sta odgovorna lovec in starešina

»Pogoje in to, na kakšen način lahko član upravljavke lovišča pripelje gosta, urejajo interna pravila lovske družine. Običajno mora dati dovoljenje starešina ali upravni odbor lovske družine,« so nam glede tega sporočili iz Lovske zveze Slovenija. »Spremljevalec, ki vodi gosta na lov, v vsakem primeru nosi veliko odgovornost za izvedbo lova, ki mora biti nedvomno v skladu z lovskimi predpisi,« so dodali.