Krivolov v Prestranku

Kdo laže in kam so izginili trije jeleni?

Luka Tetičkovič
25. 8. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Včeraj smo že pisali o skrivnostnem odstrelu treh jelenov, ki se je domnevno zgodil v nočnih urah, ko je to prepovedano. Danes razkrivamo nova dejstva. Kljub drugačnim trditvam Lovske družine Prestranek policija namreč o konkretnih dogodkih ni bila obveščena.

Wikipedia
Med ustreljenimi naj bi bil tudi jelen, katerega bogato rogovje je bilo eksponat na razstavi rogovja Notranjske.

Predsednik LD Prestranek Aleš Klemenc je v pisni izjavi demantiral svoja telefonska pojasnila glede treh jelenjih trupel. Spomnimo, včeraj smo ga navajali, češ da so trupla in ostanke drobovine treh jelenov našli in o tem obvestili policijo ter okrepili število lovskih čuvajev. Pri tem je trdil, da jeleni niso poginili zaradi krogle. Vzroka smrti ni pojasnil.

Zgodba o treh jelenjih kadavrih vse bolj skrivnostna. V LD Prestranek zdaj njihov obstoj zanikajo. Policija prijave ni prejela.

Kdo laže?

Policijska uprava Koper nam je sporočila, da v PP Postojna iz LD Prestranek niso dobili nobene prijave o krivolovu treh jelenov, zato te zadeve niso obravnavali. Na tri jelene pa je zdaj očitno pozabil tudi Klemenc: »V telefonskem pogovoru smo vam podali informacije, s katerimi smo v tistem trenutku razpolagali.«

Po pregledu evidenc je Klemenc ugotovil, da v njih ni zabeleženih »treh kadavrov jelenov, ki so bili domnevno ustreljeni v nočnih urah«. Zabeležili so ustreljen kadaver jelena na dan 21. 10. 2015, ki pa je bil najden razmeroma blizu meje s sosednjim loviščem. Oslabljeno žival so pokončale zveri. Okoliščine niso kazale na krivolov.

PP Postojna pa so 25. 2. letos obvestili tudi glede nezakonito uplenjene junice, 31. 5. pa so posredovali prijavo o nezakonito uplenjenem srnjaku v zahodnem delu lovišča, še trdi Klemenc.

Nočni strel

Aleš Klemenc, predsednik LD Prestranek

"V telefonskem pogovoru smo vam podali informacije, s katerimi smo v tistem trenutku razpolagali."

Klemenc pa je potrdil, da so 19. 8. ob 23.06 zabeležili nočni strel, kar se sklada s podatkom anonimke, na katero smo se sklicevali včeraj. »Iz Evidenčne knjige odstrela in izgub je razvidno, da je bil jelen uplenjen 19. 8. 2016 ob 21.30,« pojasnjuje. »Če bi bile ugotovljene neskladnosti ravnanja z lovsko zakonodajo bi bili izvedeni postopki v skladu z Zakonom o divjadi in lovstvu ter internimi akti LD,« še dodaja. Iz tega razbiramo, da kljub uplenitvi jelena v nočnih urah, kar se definira kot krivolov, niso sprožili dolžnih postopkov. Neskladnosti med časom uplena jelena in časom nočnega strela ni naslovil.

Klemenc nam zaradi varstva osebnih podatkov ni želel pojasniti, katera oseba se skriva za kraticami K. F., domnevno gre za nekdanjega policista. Prav njega anonimka dolži, da je odgovoren za celo serijo domnevnega krivolova.

V Lovski zvezi Slovenije so nam medtem pojasnili, da je nezakonit lov kaznivo dejanje. V sklopu lovskih družin pa je za krivolovca predvidena tudi izključitev.