Agroind

Te dni dogovor o odkupu grozdja

pk
25. 8. 2016, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Če bi stanje Agroinda sodili na pogled, bi o vipavski družbi lahko rekli, da vse poteka dokaj normalno. Proizvodnja teče, tudi vino odhaja na trg, a v zgodbi še vedno ostaja precej nejasnosti.

pk
V vipavski kleti povedo, da proizvodnja teče in da imajo pripravljene večje količine vina za izvoz, namenjenega za domači trg.

Te zadevajo predvsem odkup grozdja, pa tudi to, ali se bo na sklep sodišča o stečaju kdo pritožil. Kot pove stečajni upravitelj Andrej Perdan, to pričakujejo. Rok za vložitev pritožbe se bo iztekel kmalu, tako da bo hitro jasno, ali so se ukrajinski lastniki, ali kdo drug, odločili za to potezo.

pk
Trenutno je najbolj pričakovana informacija o kleti ta, ki bo razkrila, ali je prišlo do pritožbe na sklep o stečaju.

Pričakujejo pritožbo

Perdan razloži, da pritožba sicer kaj veliko na odkup grozdja na bo vplivala, saj bodo tega lahko vseeno izpeljali. »Bo pa, če bo do tega prišlo, to pomeni, da bo o stečaju ponovno presojalo Višje sodišče v Ljubljani, kasneje stekel postopek prodaje kleti,« pojasni.

Doda, da trenutno najbolj intenzivno potekajo pogovori na račun odkupa grozdja. Trgatev je namreč pred vrati. »Vse je v rokah Kmetijske zadruge Vipava, saj se bo ta z domačini, ki pridelujejo grozdje, dogovarjala o odkupu,« razloži. Pojasni tudi, da še vedno ostaja vprašanje, kdo bo odkup financiral. Glede tega je menda še vedno v igri lokalni konzorcij, ki so ga pomagale oblikovati občine Vipavske doline.

Dogovori v teku

Aleša Kosovela, ki vodi vipavsko kmetijsko zadrugo, smo povprašali, kakšno je vzdušje med kmeti in ali je že kaj več znanega – ali bodo ti grozdje sploh pripeljali v klet. Pravi, da za zdaj ne more podrobneje govoriti o tem, ker so dogovori o odkupu v teku. »Te dni se bomo dobili s stečajnim upraviteljem in kmeti ter se poskušali uskladiti o tem,« napove.

STA
Stečajni upravitelj Andrej Perdan pravi, da tudi če bo do pritožbe prišlo, odkup grozdja zaradi tega ne bo oviran.

Namigne, da vzdušje, kar je poudaril že večkrat prej, med kmeti ni najbolj vedro, saj glede na vse, kar se dogaja z Agroindom, in glede na to, da je odprto tudi še vprašanje financiranja odkupa, najraje grozdja ne bi dobavljali. »Nekoliko bolj mirni bomo, ko bo stečaj pravnomočen,« poudari na koncu.

Stališče kmeta

Stik navežemo tudi z lokalnim kmetom, ki je, vsaj do zdaj, vsako leto Agroindu prodal svoj pridelek. Pojasni, da ima mešane občutke o vsem skupaj. Pove, da je najmanj, kar si želi, to, da bi vnovič prišlo do istega scenarija, do pritožbe na stečaj, kar pomeni, da se agonija podaljšuje – spet bo nejasno, ali stečaj sploh bo.

Če kmetje ne bodo dali grozdja v odkup, bo Agroind ostal brez surovine za izdelavo vina. To lahko zanj pomeni konec.

»Sicer pa nimam kaj; čutim se soodgovornega za usodo kleti. Če se kmetje odločimo, da ne bomo dali grozdja v odkup, bo Agroind ostal brez surovine za izdelavo vina, kar pomeni, da je z njim res konec. Tega pa si nihče ne želi. Zato bom pač raje stisnil zobe in dal,« še pove.

Želi si, da bi to spoznali še drugi njegovi kolegi in se ne bi odpovedali dobavi grozdja ter bi tako odgovorno sovplivali na usodo vipavskega Agroinda. »Se pa štajerski vinarji, ki so jim vremenske ujme letos uničile večino pridelka, že oglašajo pri nas na Vipavskem in preverjajo, ali jim prodamo grozdje. Nekateri se bodo za to tudi odločili. Jaz bom raje dal kleti,« zaključi.