Navzkrižje interesov

Odstopil podpredsednik hrvaške vlade

G.G./STA
15. 6. 2016, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko je sporočil, da odstopa s položaja v vladi, kot so v torek že napovedali v HDZ. Karamarko je znova k odstopu pozval premierja Tihomirja Oreškovića in drugega podpredsednika vlade Boža Petrova.

STA
Tomislav Karamarko je ponovil, da ni bil v navzkrižju interesov ter napovedal, da bo zadoščanje poiskal na sodišču.
Podpredsednik hrvaške vlade in predsednik stranke Most neodvisnih list Božo Petrov je danes potrdil, da je pripravljen odstopiti s položaja v vladi, če bo HDZ umaknil svojo zahtevo za glasovanje o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću. Če bodo v saboru odpoklicali Oreškovića, so poslanci Mosta za predčasne volitve.

Karamarko je pojasnil, da je njegov odstop posledica odnosov v vladi ter da se je zanj odločil prejšnji teden, v torek pa je o tem obvestil predsedstvo HDZ. Poudaril je, da odstop ni povezan z današnjo ugotovitvijo komisije, da je bil v navzkrižju interesov.

Hrvaška komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov je danes odločila, da je bil Karamarko v konfliktu interesov, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi Mol.

Karamarko se je z današnjim odstopom izognil tudi saborskem glasovanju o nezaupnici zaradi politične odgovornosti v primeru poslovnih povezav podjetja njegove soproge s svetovalcem Mola in dolgoletnim prijateljem Josipom Petrovićem.

Vladna kriza se nadaljuje

Karamarko je potrdil, da bodo v četrtek odločal o nezaupnici Oreškoviću, ki jo je zahtevala vladna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ. Glede na napovedi stališč parlamentarnih strank bodo Oreškoviću izglasovali nezaupnico, kar bo pomenilo tudi padec vlade.

Predsednik HDZ je danes tudi izrazil prepričanje, da bodo s partnerji, med katerimi ne bo Mosta neodvisnih list, oblikovali novo parlamentarno večino, ki bo podprla mandatarja za prihodnjo hrvaško vlado in finančnega ministra Zdravka Marića. Opozicija zahteva čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve