Interpelacija

Ministrica: "Ne morete govoriti, da ni bilo nič narejeno"

M.K./STA
15. 6. 2016, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Državni zbor je začel s 13-urno obravnavo interpelacije, ki jo je zoper ministrico Anjo Kopač Mrak vložil SDS. SMC in SD imata skupaj 41 glasov, tako da potrebujejo še pet glasov. DeSUS po napovedi ministrice ne bo podprl. Tudi ZL bo podprla interpelacijo zoper Kopač Mrakovo.

STA
Ministrica za delo, družine in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Tik pred današnjo sejo DZ je podporo interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak napovedala še opozicijska ZL, kar obeta še bolj tesen in nepredvidljiv izid glasovanja.

Za uspeh interpelacije je potrebnih 46 glasov poslancev. Interpelacijo bodo podprli SDS, DeSUS, NSi in ZL, manjšinska poslanca pa se bosta vzdržala.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev je pričakovati neenotnost, zato obstaja zelo velika verjetnost, da bo interpelacija uspela. Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček bosta glasovali proti interpelaciji, sta sporočili na Twitterju. Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je napovedal, da bo podprl interpelacijo zoper ministrico. Med razlogi navaja kršitve zakonodaje ter upravljanje in nadzor ministrstva nad centrom za socialno delo. Širši razlog pa se veže na kulturo Slovenije, kjer so stari starši del širše družine.

SDS: Kriva, ker ljudje ne zaupajo več v institucije

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je uvodoma predstavila vsebinske razloge za vložitev interpelacije zoper ministrico Kopač Mrakovo.

Po pričakovanjih je za govorniškim odrom pestro. Začela je poslanka SDS Suzana Lep Šimenko, ki je uvodoma predstavila vsebinske razloge za vložitev interpelacije zoper ministrico Kopač Mrakovo. V SDS interpelacijo predlagajo, ker so prepričani, da je ministrica zlorabila svojo funkcijo za poskus prikrivanja strokovnih napak, ki so se zgodile pri odvzemu dveh dečkov iz Velenja starima staršema.

Po oceni SDS je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova prekoračila svoja pooblastila, ko se je 6. aprila pojavila na novinarski konferenci, na kateri je s povezanimi službami predstavila ugotovitve inšpekcijskega nadzora nad ravnanjem Centra za socialno delo (CSD) Velenje pri namestitvi dečkov v rejniško družino. S svojo pojavo je po oceni SDS želela "več kot očitno vplivati na javno mnenje in prikriti nepravilnosti". "V primeru, da politika pokrije nepravilne odločitve, kot so se zgodile pri omenjenem primeru, je interpelacija edino sredstvo, ki ga ima na voljo opozicija, da opozori na politično zagovarjanje strokovnih napak," je dejala.

"Anja Kopač Mrak je tako objektivno kot subjektivno odgovorna v primeru odvzema koroških dečkov," je povedala Lep Šimenkova.

Ministrici je očitala, da so zaradi nje ljudje izgubili zaupanje v delovanje socialnih institucij in socialne države ter da od državljanov vsakodnevno prejemajo opozorila glede mnogih nepravilnostih v Centrih za socialno delo, domovih za ostarele, centrih za brezdomce in podobno.

STA

O čem Kopač Mrakova ne želi razpravljati

Za njo je besedo dobila ministrica Anja Kopač Mrak, ki je odgovorila na očitke predlagateljev interpelacije.

"Stranka SDS zahteva moj odstop, ker ne želim v zrežiranih »političnih-resničnostnih« showih polemizirati o konkretnem primeru," je povedala.

"Bi kdorkoli od vas želel javno razpravo o vaši družini? O tem, kako je z vašimi mladoletnimi otroki, ko stvari ne gredo najbolje? Predlagatelji interpelacije imate veliko povedati o odgovornosti. Se vam zdi javno razpravljanje o dveh mladoletnih otrocih odgovorno? Ali si res želite živeti v državi, kjer bi ministri na podlagi klica odločali mimo odločitev zato pristojnih institucij? Sama si tega ne želim, ne kot državljanka, ne kot mati mladoletnih otrok, ne kot hči, ne kot Anja Kopač Mrak."

Očitke ministrica v celoti zavrača in meni, da gre za zlorabo instituta interpelacije. Kar se tiče zaupanja v institucije socialne države, pa ga s svojimi ravnanji ne spodkopavam ona, je še prepričana Kopač Mrakova. "Pozvali ste me k vmešavanju v postopke mimo pooblastil, kar bi celo lahko razumeli kot napeljevanje k storitvi kaznivih dejanj," je opozorila.

Besedni boj Tanka in Möderndorferja

Nato se je začelo: Jože Tanko (SDS) je ugotovil, da ministrica ni odgovarjala na vprašanja, ampak pstavljala retorična vprašanja, kar je po njegovem mnenju zloraba instituta interpelacije. Zato je želel, da Kopač Mrakova dobi dodatnih trideset minut, da "končno odgovori na očitke v interpelaciji".

Jani Möderndorfer (SMC) pa se je lotil Tanka in dejal, da so poslanci navajeni "krvavega masakra", ki ga na sluh poslancev izvaja Tanko in pozval, da se v časa, ki je že v osnovi namenjen interpelaciji, ne podaljšuje brez osnove. Zahteval je, da Tanko navede, na katere člene se ob zahtevi nanaša.  

Podpredsednica NSi Iva Dimic je prepričana, da Kopač Mrakova ne dela dobro in naštela nekaj projektov, ki so bili brez učinkov (odpis dolgov), vse večjo revščino med ljudmi, ki delajo in zlorabe delodajalcev, ki jih ministrstvo ni uspelo zaustaviti.

STA
Luka Mesec: "Družbena neenakost dosega najvišje ravni v novejši slovenski zgodovini."

Mesec: Čas je, da se jo odstavi

Poslanska skupina ZL interpelacije ne bo podprla zato, ker bi se strinjali z vsebino predlagatelja ali s politizacijo človeških nesreč, pač pa zato, ker je socialno stanje v Sloveniji nevzdržno. "Socialna slika Slovenije se namreč kljub dvoletni gospodarski rasti poslabšuje. Najbogatejših 10 odstotkov prebivalstva si lasti že 35 odstotkov vsega premoženja, najrevnejših 20 pa le 1,2 odstotka. Za slabo socialno sliko Slovenije je poleg Ministrstva za finance najbolj odgovorno Ministrstvo za delo. Za socialno sliko Slovenije je neposredno odgovorna. Čas je, da se jo odstavi ter da se zamenja paradigmo," je prepričan vodja poslancev ZL Luka Mesec.

"Politični marketing najslabše vrste"

Vodja poslancev SD Matjaž Han je interpelacijo označil "za zlorabo družinske tragedije in za nabiranje političnih točk najslabše vrste". Interpelacija po njegovem "bolj kot argumente ponuja malo morje čustvenih manipulacij z zlorabo družinske tragedije". V SD bi bilo po besedah Hana veliko bolj veseli, če bi se opozicija in del koalicije za interpelacijo odločili, ker se ne strinjata z predlogi in idejami, kako naj bo videti socialna država. "Prepričani smo, da Anja Kopač Mrak in ministrstvo delata dobro, zato se v SD ne bojimo te razprave in interpelacije," je dodal.

"Primer so razkrili mediji, ne SDS. Zato je nam očitati, da politiziramo primer, najmanj neokusno," je odgovorila Eva Irgl (SDS).

Matjaža Hanžka (ZL) pa moti odnos ministra do socialne politike, revščine, nezaposlenosti in enakopravnosti. Ob tem je opozoril, da se nezaposlenost zmanjšuje predvsem zaradi gospodarske rasti in da težava še vedno ostaja dolgotrajna nezaposlenost.

Razprava teče tudi o nekaterih konkretnih projektih ministrstva in stanju na področjih, za katerega je odgovorno. Za Ivo Dimic (NSi) je žalostno, da si zaposleni po 40 letih dela ne morejo privoščiti niti osnovne oskrbe v domu za ostarele. "Govorimo o slabi sliki najstarejših in pomoči potrebnih," je dejala.

Nasprotno Janko Veber (SD) ocenjuje, da je ministrstvo do zdaj izpeljalo kar nekaj dobrih projektov. Med drugim je edino ministrstvo, ki je sofinanciralo gradnjo domov za starejše v Metliki in v Kočevju. "S tem je zagotovilo delovna mesta in boljši standard za oskrbo starejših," je dejal. Tanja Cink (SMC) je med projekti izpostavila projekt reorganiziranja centrov za socialno delo, v katerega se je podalo ministrstvo.

DeSUS zamajal stolček ministrice

Ministrskega stolčka Anje Kopač Mrak v zadnjih dneh ni zamajala vsebina interpelacije, ki jo je zoper njo vložila SDS, pač pa napoved DeSUS, da ministrice zaradi nezadovoljstva z njenim delom ne bo podprla. Če ne bo presenečenj, sicer ostaja možnost, da ministrica obdrži položaj, saj jo bo podprla SMC.

DeSUS in SD tudi po torkovih usklajevanjih koalicije z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak nista zgladili napetosti. DeSUS bo podprla interpelacijo, ki jo je SDS zoper ministrico vložila zaradi primera odvzema dveh otrok starim staršem.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je v odzivu danes navedel le, da ima premier vso pravico, da je oster do stranke DeSUS. "Mi pa imamo pravico, da ne zaupamo ministrici," je dodal.

Po napovedi DeSUS je v koaliciji završalo, saj se je s tem odprlo vprašanje morebitnega odhoda SD iz vlade, če bo morala Kopač Mrakova, ki ima v SD močno podporo, zapustiti položaj. Usodno bi bilo, če bi izgubila tudi zaupanje premierja in SMC, z napovedanimi glasovi te stranke pa je malo verjetno, da ne bi ostala na položaju.

Za zdaj kaže, da bo nasprotovanje DeSUS Kopač Mrakovi koaliciji pustilo rane, ne bo pa usodno zanjo. Premier Miro Cerar je sinoči ostro obsodil prepir med SD in DeSUS ter ga označil za poskus destabilizacije političnega prostora. Partnerici je pozval k odgovornejši drži in izrazil pričakovanje, da bodo ostali skupaj.