Navzkrižja interesov

Komisija odločila: Ker odnosa ni prijavil, je kršil zakon

T.L./STA
15. 6. 2016, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko v konfliktu interesov, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi Mol.

Arhiv Svet24
Komisija meni, da je bil Tomislav Karamarko v konfliktu interesov.

Hrvaška komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov je danes z večino glasov odločila, da je bil prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko v konfliktu interesov, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi Mol. Gre za Karamarkov odnos s svetovalcem Mola.

Člani komisije so ocenili, da je bil Karamarko zaradi osebnih in poslovnih interesov, ki so ga povezovali z nekdanjim članom uprave Ine in potem svetovalcem madžarskega Mola Josipom Petrovićem, v situaciji, ko so zasebni interesi lahko vplivali na njegovo nepristranskost pri odločanju v vladi.

Na ta način je bilo tudi mogoče navzkrižje interesov, zaradi česar Karamarko ne sme sodelovati pri odločanju vlade o arbitražnem postopku proti Molu niti pri ostalih odločitvah o Ini, so dodali.

Odnosa ni prijavil

Karamarko ni niti prijavil, da je imel v obdobju pred prihodom v vlado poslovni odnos s Petrovićem, ki je preko svojega podjetja opravljal vrsto svetovalnih storitev za Mol. Tega ni pojasnil niti, ko so ga novinarji vprašali za odnos s Petrovićem.

"Uradnik Tomislav Karamarko ni ravnal v skladu z obvezo ohranitve lastne verodostojnosti in zaupanja državljanov, kot tudi odgovornega opravljanja dolžnosti prvega podpredsednika vlade ter je tako kršil načela delovanja, kot jih določa zakon o preprečevanju navzkrižja interesov," je danes sporočila predsednica komisije Dalija Orešković.

Komisija je odločala o Karamarku zaradi poslovnih povezav podjetja njegove soproge s Petrovićem. Ugotovili pa so še, da je imel Karamarko zasebne poslovne povezave s Petrovićem tudi prej.

Karamarko je v torek izjavil, da pričakuje, da bo komisija ugotovila, da ni bil v navzkrižju interesov.

Iz njegove stranke HDZ so v torek napovedali, da bo Karamarko danes odstopil iz vlade, ne glede na odločitev komisije.