Narasli vodotoki

Po obilnih padavinah reke poplavljajo

M.K./T.L.
15. 6. 2016, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Močne padavine, ki so v jutranjih urah zajele območje Vipavske doline, so največ težav povzročile na območju običajnih poplav.

STA
Izvor reke Hubelj.

Ponoči je v 12 urah v zahodni in deloma osrednji Sloveniji padlo tudi okoli 70 litrov dežja na kvadratni meter, je po obilnih padavinah sporočila Agencija za okolje (Arso). Tudi danes je vreme povzročalo težave.

Reka Vipava se razliva na območju pogostih poplav. Pretok Vipave v zgornjem toku že upada, v srednjem toku se je ustalil, v spodnjem pa še narašča in se bo v prihodnjih urah ustalil pri okoli 250 m3/s. V porečju Vipave še vedno zmerno naraščata pretoka Hublja in Vipave na izviru, opozarjajo na Arsu.

Na območju vsakoletnih poplav se razlivata tudi reki Logaščica in Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Naraščanje kraški izvirov Ljubljanice se bo v prihodnjih urah ustalilo, pretok Logaščice pa že upada. 

Uspeli obvarovati hiše

Gasilci in pripadniki občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina so uspeli obvarovati hiše pred poplavljanjem. Najhuje je bilo v spodnjem delu Vrtovina, Budanjah in na več mestih v sami Ajdovščini, je za STA povedal poveljnik občinskega štaba CZ Občine Ajdovščina Igor Benko.

Zaradi visoke meteorne vode so morali posredovati tudi na Goriškem, Že v zgodnjih jutranjih urah so posredovali v okolici borovega gozdička v Novi Gorici. Meteorna voda je grozila tudi hišam v naselju Bate na Banjški planoti.

Benko je povedal še, da je na območju Ajdovščine padlo le 22 litrov dežja na kvadratni meter v zadnjih 12 urah, vendar je do težav prišlo zaradi zasičenosti terena z vodo, saj je v zadnjih dneh neprestano deževalo.

Pošljite nam fotografije ali video

Na naši spletni stran želimo popestriti naše vsebine. Ker ne moremo biti ves čas prisotni tam, kjer se dogaja, vas vabimo, da nam pomagate.

Če ste bili priča čemu, kar vas je presenetilo, razjezilo, ali je bilo preprosto vredno, da bi si dogodek ogledali tudi drugi, nam fotografijo ali video pošljite na elektronski naslov: redakcija@svet24.si.