Svarilo

V Evropo odposlali skupino teroristov, da bi spet sejali smrt

R.T.
15. 6. 2016, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Belgijske in francoske varnostne sile so bile posvarjene, da je nedolgo tega Sirijo zapustila skupina borcev Islamske države, da udejani načrte za teroristične napade v Belgiji in Franciji.

Reuters, Graphic News
Teroristi naj bi Sirijo zapustili pred približno tednom in pol.

V belgijskem kriznem centru so sicer opozorilo že posredovali vsem policijskim silam v državi, vendar pa menda ne nameravajo razglasiti maksimalnega varnostnega tveganja, kot bi ga v primeru skorajšnjega terorističnega napada. Opozorilo je objavil belgijski časnik La Derniere-Heure.

Teroristi naj bi Sirijo zapustili pred približno tednom in pol. Potovali naj bi skozi Turčijo in Grčijo, kjer naj bi se brez potnih listov vkrcali na plovilo.

Tako Belgijo kot Francijo so pretresli teroristični napadi. V Belgiji je v koordiniranih napadih na bruseljskem letališču in postaji metroja 22. marca ugasnilo 32 življenj, v Parizu pa so 13. novembra lani napadi zahtevali 130 smrtnih žrtev.

"Posamezniki so se razdelili v dve skupini, eno za Belgijo in drugo za Francijo, kjer naj bi v dvojicah izvedli teroristične napade. Po doslej zbranih informacijah so bile osebe že oborožene, dejanja pa bi lahko izvedli v kratkem," je še pisalo v opozorilu.

Iz belgijske službe za ocenjevanje terorističnih groženj (Ocam) pa so sporočili, da se informacije v medijih pojavljajo brez konteksta. "Kot takšne neposredno ne vplivajo na trenutno stopnjo ogroženosti," so zapisali.

Za oceno stopnje teroristične ogroženosti je treba številne informacije, ki jih je Ocam prejel, "analizirati in jih dati v kontekst", so še sporočili. Stopnja ogroženosti v Belgiji tako ostaja druga najvišja, kar pomeni, da je napad možen in verjeten.

Belgijske in francoske varnostne službe se bojijo, da bi lahko džihadisti izkoristili evropsko prvenstvo v nogometu, ki bo v Franciji potekalo do 10. julija.