Sečnja

Pozor! Ob Večni poti padajo drevesa

G.G./STA
15. 6. 2016, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V gozdu na območju krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib poteka sečnja dreves, zato Zavod za gozdove Slovenije obiskovalce prosi, naj se izogibajo delovnemu območju in upoštevajo varnostna navodila izvajalcev. Sečnja bo trajala predvidoma do konca junija.

STA
Ko so klestili veje na že podrtem drevesu, se je podrlo drugo drevo in padlo na 77-letnika, ki je zaradi hudih poškodb na kraju umrl (fotografija je simbolična).

Zavod za gozdove je v gozdu na omenjenem območju, v bližini križišča Večne poti in Brdnikove ulice, za sečnjo označil 233 dreves, to je 152 kubičnih metrov lesa. V skladu z gozdnogospodarskim načrtom gozdnogospodarske enote Ljubljana za obdobje 2015-2024 se je označilo drevje, ki ga je treba posekati iz sanitarnih razlogov, so pojasnili.

Po navodilih zavoda bodo morali lastniki gozda sečnjo in spravilo lesa opraviti tako, da bo gozd poškodovan v čim manjši meri. Še posebej bo treba paziti na gozdna tla, mladje in preostalo drevje v gozdu. Po poseku bo treba urediti sečišče ter v prvotno stanje spraviti sprehajalne poti, če bodo te poškodovane.

Obiskovalcem gozda svetujejo, naj se v času sečnje in spravila zaradi lastne varnosti izogibajo delovnemu območju in upoštevajo opozorila ter navodila izvajalcev del ter Zavoda za gozdove Slovenije. Če se bodo kljub temu podali na to območje, naj ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču. Lastnikom psov svetujejo, naj imajo pse na vrvici.