Razpad koalicije Most

Karamarko: Premier Orešković nima več podpore HDZ

M.K./STA
3. 6. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko je na današnji novinarski konferenci na sedežu HDZ dejal, da premier Tihomir Orešković nima več podpore HDZ.

STA
Kot kaže, Tomislav Karamarko zdaj igra na vse ali nič.

Povedal je, da bo HDZ skušal oblikovati novo večino v saboru ali pa bodo sledile predčasne parlamentarne volitve.

Tomislav Karamarko je zavrnil zahtevo Tihomirja Oreškovića po odstopu s položaja prvega podpredsednika vlade. Kot je pojasnil, je bil izbran na volitvah z glasovi 800.000 volivcev, medtem ko so Oreškovića za premierja potrdili v saboru, v katerem ima HDZ s partnerji večino poslancev.

Spomnil je, da ga je Orešković v minulih tednih večkrat podprl, potem ko je opozicija zahtevala saborsko razpravo o nezaupnici proti njemu zaradi poslovnih povezav njegove soproge z lobistom madžarskega Mola. Podpora premierja je bila jasna tudi, ko je Most zahteval odstop Karamarka iz vlade.

"Gospod Orešković ne uživa več našega zaupanja po današnjem salto mortale, ki ga nihče ne razume," je dejal Karamarko, s katerim so bili na novinarski konferenci tudi drugi vodilni predstavniki HDZ.

Povedal je, da je bila današnja Oreškovićeva zahteva nepričakovana in da bodo o naslednjih korakih HDZ razpravljali na sobotni seji predsedstva stranke.

Pojasnil je, da razmišljajo o poskusu oblikovanja nove saborske večine, če jim ne bo uspelo, pa bodo sledile predčasne parlamentarne volitve. Dejal je sicer, da bi raje oblikovali novo parlamentarno večino, ker so volitve drage in vzamejo veliko časa.

Dejal je, da se Most neodvisnih list ni pokazal kot verodostojen partner in da se je obnašal, kot bi bil opozicija, čeprav je HDZ velikokrat popustil. "Če se je začel proces razdružitve, se je začel danes," je poudaril.