Sporna sortirnica

Ovadba zoper vodstvo

Gabrijel Toplak
3. 6. 2016, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Opozicija v mestnem svetu je v en glas sporočila, da sicer ne nasprotuje sortirnici, temveč po njenem mnenju zgolj sumljivi oziroma nezakoniti poti do izbranega cilja.

Gabrijel Toplak
Na fotografiji z leve: Lidija Divjak Mirnik, Stojan Auer in Kaja Medved

»Lista za pravičnost in razvoj ter svetniška skupina SDS Maribor, ob podpori svetniške skupine Aktivni Maribora, v 'zraku' pa je še podpora Županova lista, bomo naslovili na okrožno državno tožilstvo v Mariboru kazensko ovadbo,« je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal prvak Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer. Kazenska ovadba je zoper odgovorne osebe v primeru projekta sortirnica.

Vlagatelji ne nasprotujejo sortirnici, temveč zgolj sumljivi oziroma nezakoniti poti do izbranega cilja.

Zoper tri osebe

Lidija Divjak Mirnik, članica in predstavnica LPR, je nadaljevala, da je kazenska ovadba naslovljena na župana Andreja Fištravca, direktorja družbe Snaga Cveta Žalika in Damjana Laha, predsednika nadzornega sveta Snage in aktualnega direktorja mestne uprave. »Gre za sum storitve kaznivega dejanja, in sicer zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev ter nevestnega dela v službi in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti,« je pojasnila Divjak Mirnikova in spomnila, da je bila Snaga tista, ki je mestni svet prosila za desetmilijonski kredit za svojo 12,5-milijonsko naložbo. »V Dokumentu identifikacije investicijskega dokumenta še ni bila zaključena finančna konstrukcija. Leta 2014 je Snaga izvedla razpis in podpisala pogodbo z izvajalcem del, ne da bi mestni svet obravnaval investicijski program in da bi občinski svet ali strokovne službe prejeli na vpogled ali seznanitev že podpisano izvajalsko pogodbo. Družba Snaga takrat ni imela zagotovljenih finančnih sredstev za financiranje in tačas niti nima okoljevarstvenega dovoljenja ter po naših podatkih niti gradbenega dovoljenja za investicijo,« poudarja Divjak Mirnikova. Družbi Snaga je očitala neurejeno pravno razmerje z Mestno občino Maribor (MOM). »Podelitev stavne pravice ni ustrezno urejena in okostje tako imenovane kompostarne je še vedno v lasti MOM, kjer jo v svojih knjigah vodijo kot odprto investicijo. To so zadostni razlogi za ovadbo,« je še dejala.

Lidija Divjak Mirnik, članica in predstavnica LPR: "Družbi Snaga očitamo neurejeno pravno razmerje z Mestno občino Maribor."

Samo županov podpis

Župan naj bi po njenih besedah kljub temu, da sta ga opozorila takratni direktor mestne uprave in tamkajšnji vodja finančne službe, mestnim svetnikom podal gradivo v odločanje neprimerno in nezakonito, čeprav ni izpolnjevalo zakonskih pogojev za sprejem in ga je očitno podpisal samo on. »Menimo, da je zlorabil svoj položaj in prestopil meje uradnih pravic, da bi družbi Snaga pridobil veliko protipravno premoženjsko korist,« je prepričana sogovornica. Direktor Žalik, četudi še ni bil direktor, pa bi med drugim moral, tako Divjak Mirnikova, ustaviti investicijo ali jo vsaj primerno urediti v skladu s predpisi, zato je po njenem mnenju deloval v nasprotju z veljavno zakonodajo. Prav to očitajo tudi Lahu, kot Snaginemu nadzorniku. Kazenski ovadbi se je pridružila Kaja Medved iz mariborske SDS. »Že na prejšnji seji smo opozarjali na te pomanjkljivosti in podali predlog za neodvisno revizijo, a je župan sejo raje prekinil,« je bila kratka Medvedova. Sicer pa so mestni svetniki včeraj popoldne znova zasedali, vendar tega vprašanja niso imeli na dnevnem redu.