Prodorni Židan

Karlu speljali upokojence

Luka Tetičkovič
3. 6. 2016, 19.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Socialni demokrati poglabljajo svoje delo z upokojenci. Desus medtem za interese Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) vse bolj postaja peto kolo, čeprav je bil ustanovljen prav s tem namenom. A ni bil sposoben nositi bremena, smo izvedeli.

STA
Karl Erjavec

Vodstvo SD se je na pobudo Zdusa sestalo s predstavniki zveze, ki jih je vodil njen podpredsednik Janez Sušnik. Sogovorniki so se zavzeli za ohranitev javnega zdravstva, ki omogoča dostopnost zdravstvenih storitev vsem državljanom, ne le elitam, je po sestanku povedal predsednik SD Dejan Židan.

Zdus odreka svoj žegen Desusu. Definira se kot civilna družba in bo tako tudi ravnal.

Težava so predolge čakalne dobe

Prednostna naloga na področju zdravstva je ta trenutek skrajšanje čakalnih dob, saj se je zadnje leto število čakajočih bolnic in bolnikov povečalo za 50.000, tako da je zdaj čakajočih že 250.000 ljudi, je dejal Židan. Daljšanje čakalnih vrst v zdravstvu pomeni, da je zaradi tega oškodovanih zelo veliko ljudi, med njimi številni upokojenci, je opozoril.

Kot je dejal, so v Zdusu na sestanku, ki se ga je udeležila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak iz SD, belo knjigo o pokojninah ocenili kot dobro osnovo za pogovore o razvoju pokojninskega sistema.

Janez Sušnik, podpredsednik Zdusa: »Ne bomo se politično opredelili in se usmerili pod krov ene stranke.«

Predstavniki Zdusa so po Židanovih besedah tudi izrazili željo, da bi bili navzoči na pogovorih o ustanovitvi rezervnega demografskega sklada. V SD so se zavezali, da bodo njihovo pobudo posredovali tako predsedniku vlade Miru Cerarju kot koaliciji.

Obe strani sta se na pogovoru strinjali, da je Zdus civilna organizacija, ki združuje upokojenska društva po vsej Sloveniji, je opozoril Židan. Člani teh društev so po njegovih besedah člani različnih političnih strank in različnih veroizpovedi. »Kakršnokoli vpletanje političnih strank v delovanje Zdusa lahko pomeni tudi razpad posameznih društev upokojencev,« je dejal.

»Desus ni sposoben sam nositi bremena«

»Zdus je ena od večjih civilnih družb v Republiki Sloveniji. Zadali smo si nalogo delati z vsemi političnimi strankami,« stališče Zdusa za Svet24 pojasnjuje Sušnik. »Desus je bil ustanovljen kot prvi zaveznik, vendar se je pokazalo, da se za učinkovitost ne gre vezati na eno politično stranko. Za sprejem zakonov namreč v državnem zboru potrebujemo 46 glasov.«

Na podvprašanje, ali se zdi, da Desus interesov upokojencev ne zastopa več, pa je Sušnik odgovoril: »Stranko Desus so pred 25 leti ustanovila upokojenska društva, da bi skrbela za zakonodajne in druge zadeve, da bodo upokojenci s svojimi pravicami in obveznostmi lahko normalno funkcionirali. V tem času smo ugotovili, da Desus ni sposoben sam nositi tega bremena.«