Rusija obtoža

Še en dokaz, da naj bi Turčija pomagala Islamski državi

R.T.
26. 5. 2016, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusija je obtožila Turčijo, da Islamsko državo zalaga z deli, iz katerih ekstremisti izdelujejo improvizirana eksplozivna telesa.

Po besedah Vitalija Čurkina naj bi bile turške oblasti namerno vpletene v dejavnosti Islamske države.

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin je v sredo v pismu Ban Ki-moonu, generalnemu sekretarju taiste mednarodne organizacije, zapisal, da so te naprave pogosto uporabljene v terorističnih napadih.

Predstavnik turškega ministrstva za zunanje zadeve je pismo sicer označil za najbolj nedaven primer ruske propagande, ki da blati Turčijo in ga kot takega ne gre jemati resno.

Po njegovih besedah analiza kemičnih sestavin v eksplozivih, ki so jih na območjih iraškega mesta Tikrit in sirskega mesta Kobani zajele ruske sile, nakazuje, da so deli nastali v Turčiji ali pa so bili tja dostavljeni. Še več: Čurkin je pet turških podjetij obtožil, da so Islamski državi dostavila aluminijev prah, aluminijev nitrat, vodikov peroksid in druge materiale, ki so jih proizvedla turška in tuja podjetja.

Turčija jim naj bi zagotavljala dostop

Kot je še zapisal Čurkin, naj bi nekateri deli, iz katerih skrajneži izdelujejo eksplozivna telesa, prihajali iz ameriških, švicarskih in švedskih podjetij. Takšne naj bi bile zažigalne vrvice, ki se preko Turčije nezakonito prodajajo borcem Islamske države. »Ti podatki kažejo, da so turške oblasti namerno vpletene v dejavnosti Islamske države, saj ji zagotavljajo dostop do komponent za improvizirane eksplozivne naprave, ki se pogosto uporabljajo za teroristična dejanja,« je še zapisal Čurkin.