Velenjska dečka

Ministrica Kopač Mrakova na zagovor k Cerarju

M.K./STA
26. 5. 2016, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po odločitvi upravnega sodišča in zdaj še upravne inšpekcije glede odvzema dveh otrok starima staršema pojasnila resorne ministrice Anje Kopač Mrak danes pričakuje tudi premier Miro Cerar.

sta
Ministrica Anja Kopač Mrak je povedala, da nima slabe, zato je vedno pripravljena pojasnjevati svoje ravnanje.

V sredo naj bi na rednem posvetu tudi o tem razpravljali vladni člani iz vrst SMC, danes pa se tej temi verjetno ne bo mogla izogniti niti koalicija.

Na vprašanje, kakšna pojasnila od nje v četrtek pričakuje premier Miro Cerar, je ministrica Anja Kopač Mrak že v torkovih Odmevih na TV Slovenija odgovorila, da slabe vesti nima, zato je vedno pripravljena pojasnjevati svoje ravnanje. Veseli pa se tudi širših pogovorov o socialni politiki z ostalimi koalicijskimi partnerji.

Upravno sodišče je namreč odločilo, da je bil odvzem omenjenih otrok starima staršema v nasprotju z Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter ustavo, ministrici pa se zdi zanimivo, da sodišče ni prekinilo ukrepa CSD Velenje in otrok vrnilo starim staršem, če so jim bile kršene človekove pravice.

Ugotovitev upravne inšpekcije o nezakonitem ravnanju Centra za socialno delo Slovenj Gradec pa je terjala položaj direktorja CSD Jurija Šumečnika. Predlagatelji interpelacije sicer ministrici med drugim očitajo tudi strankarsko povezavo z njim.

V SD svojo ministrico podpirajo. A je vodja poslanske skupine Matjaž Han v torek priznal, da ji ti dogodki ne gredo v prid in bodo verjetno v ozadju pogovorov koalicije o temah, ki sodijo pod okrilje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vse kaže, da bo zadeva za ministrico resna preizkušnja in da bo koalicija od nje terjala dodatna pojasnila. Podpora SMC in DeSUS Kopač Mrakovi na interpelaciji, ki jo je vložila SDS, tako ni samoumevna, saj od nje pričakujejo tudi pojasnila in širše odgovore o izvajanju socialne politike.

Cerar naj bi se z ministrico posebej sestal predvidoma po današnji seji vlade.