VOJNA ZA URE

Glasen lokal ali nadležni sosedje?

Roman Turnšek
26. 5. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenski medsosedski odnosi so pogosto precej razburljive zgodbe. Eno takšno imajo, kot kaže, tudi v Domžalah. Najemnik znanega lokala Panoramma Primož Batistič zatrjuje, da izpolnjuje vse zahteve in zakonske predpise, a mu sosedje vseeno nagajajo in ga ovirajo z vsem mogočim.

Arhiv izvajalca
Primož Batistič pravi, da so stvari izbile sodu dno.

Ob prevzemu lokala, ki ga ima v najemu malo dlje kot dobro leto, so mu iz neznanega razloga, kot pravi sam, obratovalni čas s 23. ure skrajšali za eno uro. »Nisem vedel, da lokal zadnja leta navkljub priljubljenosti ni posloval niti s pozitivno ničlo. Kot se je izkazalo, zaradi nagajanja sosedov Klavdije Kosec in njenega partnerja, lastnikov turistične agencije Scando,« pripoveduje Primož Batistič. Zakaj in kako je to videti, ni vedel, dokler ni izkusil na lastni koži, saj se je takšno početje nadaljevalo tudi po njegovemu prevzemu lokala. »Nenehno kličeta policijo, takoj po 22. uri. Vse naj bi motila glasba, kričanje na parkirišču, loputanje z vrati avtomobilov, na ulici, kjer je v sklopu poslovnega objekta tudi Panoramma, pa naj bi bile tudi prave avtodirke naših gostov,« doda.

Arhiv izvajalca
Okrog priljubljenega lokala naj bi se dogajali spletke, podtikanja in nagajanja.

Nenavadna peticija

Dokončno je stvari dno izbila peticija, na katero se sklicujejo. »Imela je 44 podpisnikov, med podpisanimi 11 družinami so bili tudi mladoletni otroci, v nekaterih primerih pa je za kar celotno družino skupaj le en podpis. Nenavadno je, da gre za družine, ki so od lokala oddaljene kar 4 ali 5 ulic in okrog 300 metrov zračne linije! Absurd absurdov pa je, da hrup, ki naj bi prihajal od nas, moti tudi lokal Julija. Nadvse nenavadno je, da za nikogar ni moteč ta lokal, čeprav ima daljši obratovalni čas in celo meji na hiše. Za povrh vsega pa se peticija v resnici nanaša na enega prejšnjih najemnikov, saj je bila izdana in podpisana kar 2 leti pred mojim prevzemom lokala,« pravi Batistič. »Upravnik stavbe nam je dal pozitivno mnenje, saj ne vidi razloga, zakaj ne bi obratovali podaljšano.«

Občina

V zadevo naj bi se zapletla tudi občina. »Prošnje za daljše obratovanje so bile zavrnjene, lokal naj bi imel probleme s sosedi in neprestanim klicanjem policije. To nikakor ni res, saj smo storili vse potrebno, da so stvari urejene. Na sestanku sem župana seznanil s težavami in rešitvami in mi je obljubil podaljšan obratovalni čas za poskusno obdobje do letošnjega 1. junija. Po 3 dneh sem prišel na občino in mi župan pove, da ima same težave, da ga kličeta in mu pošiljata e-maile oba iz Scandoja. Pristavil je še dobesedno po 'domače', da ga 'boli za sve' in da ne dobim podaljšanega obratovalnega časa. Že prej sem slišal in sumil, da je v onemogočanje delovanja Panoramme vpletena tudi občina. Lastnica Scandoja je bila prej svetovalka na občini ter ima tam zveze in poznanstva. Potem pa smo izvedeli, da je bila z vodjo oddelka za finance in gospodarstvo zasačena v enem od drugih domžalskih lokalov. Potrjeno imamo od prič, da sta se hihitali in govorili o tem, kako sta nam nagajali in kako nam še bosta,« pove.

Stališče Klavdije Kosec 

»Zaradi neprimerne umestitve v prostor je delovanje lokala v nočnih urah zelo hrupno in moteče. Neodvisno od najemnika lokal v sredini spalnega naselja ni primeren za nočne dogodke. Seveda prebivalci večkrat kličemo policijo. Poleg dodajte še razbijanje z avtomobilskimi vrati, vpitje na parkirišču, divjanje z avti itd.« 

Najemnik eno, občina drugo

Povsem drugačna plat zgodbe pa je občinska. Vsak gostinski obrat brez posebnega dovoljenja lahko posluje v rednem delovnem času med 6. in 22. uro, izjemoma se lahko dovoli podaljšano obratovanje. Panoramma posluje vsak dan do 22., ob petkih pa že odobreno do 23. ure. »Mnenje in ugotovitve o posredovanjih in kršitvi obratovalnega časa je podala Policijska postaja Domžale, ki je lokal v zadnjem letu večkrat obiskala. Podaljšanje petkovega delovnega časa je bilo odobreno po uskladitvi pogojev z okoliškimi stanovalci, saj smo marca lani prejeli peticijo proti podaljšanju z 28 podpisanimi stanovalci iz okolice. Lokal stoji v območju stanovanjskega naselja in so dovoljene zgolj mirne poslovne dejavnosti,« odgovarjajo. Zaradi ugotovljenih dejstev se je občina odločila, da bi bila izdaja soglasja za podaljšan obratovalni čas za vse dni v tednu v nasprotju z interesi prebivalcev in širše okolice ter da obstajajo realne možnosti, da bo do kršitev javnega reda in miru prihajalo tudi v prihodnje.