Belgija

Odkrili načrte za nov teroristični napad

J.P./STA
25. 5. 2016, 21.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Belgijska policija je danes aretirala štiri osebe, ki jih sumijo, da so novačili džihadiste za boje v Siriji in Libiji. Pri njih pa so našli tudi "sledove načrtov" za nov teroristični napad v Belgiji, je sporočil tiskovni predstavnik belgijskega državnega tožilstva Eric Van der Sypt.

Reuters
Aretirali so štiri ljudi.

Povedal je še, da se preiskava proti danes prijeti četverici nadaljuje, a da za zdaj niso našli nobenih povezav s preiskavo napadov v Bruslju 22. marca.

Belgijska prestolnica je bila tedaj prizorišče krvavih terorističnih napadov na letališču in podzemni železnici, v katerih je bilo ubitih 32 ljudi, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napada je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS).

Napad je bil izveden pet mesecev po smrtonosnih napadih 13. novembra v Parizu, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi. V tem napadu naj bi sodelovalo več džihadistov, ki so živeli v Bruslju. Preiskovalci sumijo, da je oba napada v Parizu in Bruslju izvedla ista celica, ki je povezana z IS v Siriji.

Danes prijeta četverica naj bi predvsem novačila nove borce za IS, pa tudi sicer naj bi se nekateri izmed njih želeli priključiti tej skrajni skupini, je še povedal Van der Sypt.

Preiskovalni sodnik je za enega odredil pripor, druge tri pa izpustil; za enega je sicer odredil, da mora nositi elektronsko zapestnico, da bodo vedeli, kje se giblje, za druga dva pa je odredil druge "stroge pogoje", je še pojasnil Van der Sypt.