PREVARA

Hrvati lupijo turiste

uk
25. 5. 2016, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemški turist je precej razburil hrvaško, pa tudi celotno evropsko javnost, ko je ugotovil, da imajo na Hrvaškem gostinci dvojne cenike, različne za domače in tuje goste, kar je kaznivo dejanje.

Facebook
V baru Roxy je lastnik kršil zakon s tem, ko je imel dvojne cenike.

5,8 evra


je moral plačati nemški turist za kapučino v kavarni Roxy v Rovinju.

Bernd Wegner iz Berlina je bil ogorčen, ko je prebral članek, da v Rovinju tujim gostom zaračunavajo skoraj dvakratno ceno za kavo kot domačim gostom. Določeni gostinci naj bi namreč imeli posebne cenike za tuje goste, kar je po Wegnerjevem mnenju nezakonito, ne le nemoralno. »S svojo družino smo ta konec tedna premišljevali, kam naj se letos odpravimo na počitnice. Odločali smo se med Grčijo in Hrvaško, nato pa sem prebral članek o tem, da imajo na Hrvaškem posebne cenike za tuje goste. Cene na cenikih za tuje goste so kar dvakrat višje od tistih za domače goste. Seveda smo se takoj odločili za Grčijo, saj si ne bomo dovolili, da nas nekdo tako grdo izkorišča,« je zapisal Bernd in dodal, da gre za kaznivo dejanje.

Rekordna sezona 

Zaradi razmer v svetu na Hrvaškem letos pričakujejo rekordno sezono, a tovrstne poteze gostincev, ki so res umazane, hrvaškemu turizmu ne delajo ravno uslug. Na Hrvaškem sicer trdijo, da je šlo za osamljen primer in da ne gre za razširjeno prakso. To se je namreč zgodilo v Rovinju v kavarni Roxy, katere lastnik je Damir Hubar. Ta je nemškemu gostu za kapučino računal 38 kun, kar znese okoli 5,8 evra. Novica se je hitro razširila po Nemčiji in verjetno povzročila kar nekaj škode hrvaškemu turizmu. »Vsem smo sporočili, da gre za posamezen primer, in ne za razširjeno prakso. Vendar takšen incident slabo vpliva na priljubljenost hrvaških destinacij, ki so precej priljubljene med nemškimi turisti. Prav tako vse skupaj meče slabo luč na Hrvaško,« je dejal predsednik hrvaške turistične skupnosti v Frankfurtu, Romeo Dragicchio. 

Odpovedi 

Mnogi nemški turisti so zaradi incidenta že odpovedali dopustovanje na Hrvaškem, na spletnih forumih pa so mnogi izrazili svoje ogorčenje. »Po vsej Evropski uniji je prepovedano imeti različne cene za domače in tuje goste,« je napisal Bernd in dodal, da upa, da bodo ljudje bojkotirali Hrvaško, dokler ne bo rešila tega problema.

Opozorilo 

Hrvaško ministrstvo za turizem se je takoj odzvalo in izdalo opozorilo gostincem, da dvojne cene na Hrvaškem niso dovoljene, zoper Hubarja, lastnika kavarne Roxy, pa so že podali kazensko ovadbo. 

Hrvaška ni osamljen primer, podobno delujejo tudi gostinci na Majorki v Španiji, kjer tujim gostom zaračunajo več.