Reforma trga dela

S stavko so ohromili državo

G.G./STA
26. 5. 2016, 07.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoska vlada je s poskusom reforme trga dela razjezila zaposlene. Francoski sindikati že več dni blokirajo skladišča z gorivom, nameravajo pa še razširiti svoje aktivnosti. Za danes se napovedujejo nove stavke zlasti v letalskem in železniškem prometu.

Profimedia
Policisti so poskušali prebiti blokade do rafinerij.

Protesti so sicer uperjeni proti reformi trga dela, ki bi olajšala odpuščanje. Vlada verjame, da bi več fleksibilnosti pomagalo znižati stopnjo brezposelnosti, sindikati in študentske organizacije pa reformo vidijo kot orodje za zniževanje delavskih pravic. Vlada je reforme sprejela na "pritlehen" način, brez glasovanja v parlamentu.

Sindikat CGT bo tudi danes nadaljeval stavko v rafinerijah. Francoska vlada je sicer zaradi blokade oskrbe z gorivom v sredo začela koristiti gorivo iz strateških rezerv, da bi tako zmanjšali vrste pred črpalkami za gorivo. V sredo je bila brez goriva kar vsaka tretja črpalka v Franciji.

K stavki se je pridružilo tudi 16 od 19 jedrskih elektrarn, ki proizvedejo okoli 75 odstotkov električne energije.

Profimedia
Kako dolgo bodo vztrajali?

Danes se bodo stavkam pridružili tudi kontrolorji letalskega prometa. Zaradi tega naj bi bilo odpovedanih 15 odstotkov letov iz pariškega letališča Orly.

Prav tako se napoveduje delna stavka v železniškem prometu. Odpovedan naj bi bil vsak peti hitri vlak TGV, pa tudi sicer naj bi prihajalo do motenj.