Zgodovinske volitve v Avstrij

Predsednik bo desničarski populist ali nekdanji zeleni

G.G./STA
22. 5. 2016, 07.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Avstrijski volivci danes v drugem krogu izbirajo novega predsednika države. Za položaj se prvič po letu 1945 potegujeta kandidata, ki ne izhajata iz dveh velikih sredinskih strank. To sta 45-letni svobodnjak Norbert Hofer in 72-letni bivši vodja Zelenih Alexander Van der Bellen.

Profimedia
Kdo bo zasedel Hofburg? Alexander Van der Bellen (levo) ali Norbert Hofer?

Hofer je v prvem krogu 24. aprila zbral presenetljivih 35,05 odstotka glasov, Van der Bellen 21,34 odstotka. Med kandidatoma za predsednika Avstrije pred drugim krogom še nikoli ni bilo takšne razlike.

Pred drugim krogom volitev zaradi poloma anketarjev v prvem krogu praktično ni bilo objavljenih javnomnenjskih raziskav. Zadnja anketa je bila objavljena 12. maja in je pokazala, da ima Hofer 53-, Van der Belen pa 47-odstotno podporo.

Avstrijci volivci naj bi bili ob tokratnih volitvah polarizirani kot še nikoli, in to pri temeljnih vprašanjih, kot so rešitev begunske krize, EU ter zaupanje oz. nezaupanje vodilnim politikom. Tudi zaradi tega naj bi bil izid po mnenju nekaterih negotov.

V vsakem primeru v Avstriji danes pišejo zgodovino. V primeru zmage Hoferja bi Avstrija postala prva zahodnoevropska država, ki bo za predsednika izvolila desno populističnega politika, Van der Bellen pa bi na drugi strani postal prvi predsednik iz vrste Zelenih. Mandat avstrijskega predsednika je šest let.

Zadnja volišča v Avstriji se bodo zaprla ob 17. uri, takoj zatem bodo objavljeni izidi vzporednih volitev, ob 19.30 tudi začasni končni rezultati. Na volišča je danes pozvanih 6, 4 milijona volivcev. V prvem krogu je bila volilna udeležba 68,5 odstotka.