Krvavi obračun v Šipca baru

Brata Đogić tik pred (drugo) sodbo

Robert Marin
22. 5. 2016, 07.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodišče bo pred sodbo bratoma Đogić, obtoženima umora Matica Brajića, še enkrat neposredno zaslišalo sodnega izvedenca medicinske stroke Jožeta Balažica o poškodbah pokojnika.

Svet24
Brata Elvir in Elvis Đogić sta bila na prvem sojenju spoznana za kriva in obsojena, vendar so višji sodniki sodbo razveljavili in primer vrnili v ponovno presojo.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču smo v petek pričakovali končne besede in sodbo, a je senat po skoraj enournem premisleku ugodil zahtevi tožilca Marka Godca, da sodnega izvedenca medicinske stroke Jožeta Balažica še enkrat povabijo na sodišče, da se opredeli do vsake poškodbe pokojnika posebej.

Sojenje bratoma Elvirju in Elvisu Đogiću se bo z zasliševanjem izvedenca Balažica nadaljevalo v ponedeljek, naslednji narok pa je razpisan 30. maja, ko bosta obdolženca predvidoma že drugič slišala sodbo v imenu ljudstva.

V eni uri so fantje obračunali dvakrat

Kot je znano, se je krvavi obračun zgodil 3. maja 2014 okoli 23. ure v Šipca baru na Logu pri Brezovici. Že kakšno uro prej so si fantje prvič skočili v lase zaradi nekega dekleta, sledilo je zatišje, nato pa krvavi vihar, vsesplošen pretep, usoden za 28-letnega domačina Matica Brajića, ki je naslednji dan izgubil bitko za življenje v ljubljanskem kliničnem centru. V prvem prepiru je krajšo potegnil takrat 19-letni Elvir Đogić, ki mu je Brajić prisolil klofuto, da je padel po tleh, na tleh pa je v glavo dobil še nekaj močnih udarcev z nogo. Brajić je nato ostal v lokalu, mlajši Đogić pa ga je zapustil in se okoli 23. ure vrnil z okrepitvami, starejšim bratom in še tremi osebami. Po navedbah tožilstva je mlajši Đogić takoj napadel Brajića z nožem, njegov brat mu je pri tem nudil moralno podporo, preostali trije prišleki pa so medtem ustrahovali goste bara in jih pretepali.

Vprašanje prištevnosti mlajšega Đogića

Na ponovljenem sojenju se sodišče ukvarja predvsem z vprašanjem, ali je Elvir Đogić ob Brajićevih udarcih v glavo utrpel pretres možganov oziroma ali je bil ob storitvi očitanega mu kaznivega dejanja sploh prišteven. Na vprašanje sta poskušala odgovoriti izvedenca psihiatrije Matjaž Košorok in Gorazd Mrevlje, ki pa sta prišla do različnih zaključkov.

Po oceni Mrevljeta je bila Elvirjeva sposobnost obvladovanja zaradi preveč popitega alkohola, kajenja trave, nezdravljene hiperkinetične motnje v otroštvu in verjetnega pretresa možganov po Brajićevih udarcih v kritičnem trenutku mahanja z nožem v celoti ukinjena. Košorok pa meni, da je bila njegova sposobnost obvladovanja bistveno zmanjšana, predvsem zaradi preveč popitega alkohola. Mrevlje vidi vzrok, da je Elvir zgrabil za nož, v tem, da se je zbal za lastno življenje, misleč, da ga bo Brajić v drugo pokončal, medtem ko je Košorok prepričan, da je v ozadju napada ranjeni ponos po prvem pretepu.

Nejasen položaj med napadalcem in žrtvijo

Ključen bo zdaj odgovor na vprašanje, kakšen je bil v kritičnem trenutku položaj med napadalcem in njegovo žrtvijo, ki ga bo sodišče, kot že rečeno, iskalo ob ponovnem zaslišanju izvedenca Balažica. Zaslišan v začetku maja je Balažic izpovedoval, da obe pokojnikovi rani sicer kažeta na to, da je storilec stal spodaj, žrtev pa nekoliko nad njim, ni pa se opredelil do vsake posebej ...

Na prvem sojenju Elvirju 15, Elvisu 10 let

Mlajšega od bratov Đogić, danes 21-letnega Elvirja, so tožilci obtožili umora iz brezobzirnega maščevanja in drugih nizkotnih nagibov, dve leti starejšega Elvisa pa pomoči pri tem kaznivem dejanju. Slabo leto po incidentu sta bila pred ljubljanskim okrožnim sodiščem spoznana za kriva: mlajšemu so prisodili 15 let, starejšemu pa 10 let zapora, a sodba ni prestala rešeta višjega sodišča, ki je ugodilo pritožbam obrambe in primer vrnilo v ponovno presojo istemu senatu.