Črna kronika

Bratoma Đogić se je po umoru Matica Brajiča življenje čez noč spremenilo

tr
14. 2. 2016, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ker so višji sodniki razveljavili prvostopenjsko sodbo, po kateri sta bila brata Đogić obsojena na več let ždenja za zapahi zaradi umora in pomoči pri tem krutem zločinu, sta v petek znova sedla na zatožno klop. Oba sta vztrajala pri tem, kar sta povedala že na prvem sojenju. Starejši brat Elvis Đogić pa je dodal, da je po krivem obtožen.

Svet24
Brata Elvis in Elvir Đogić se zagovarjata za najhujši očitek – umor in pomoč pri umoru.

Pred sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča sta včeraj znova stopila 21-letni Elvir in dve leti starejši brat Elvis Đogić. Lani sta slišala odločitev prvostopenjskega sodišča, ki ju je za več let poslalo v zapor. Prvega zaradi umora 27-letnega Matica Brajiča za 15 let, drugega pa zaradi pomoči pri tem krutem dejanju za 10 let. Vendar se višji sodniki niso strinjali s tako odločitvijo in so sodbo razveljavili ter zadevo vrnili v novo sojenje. Na njem bodo k sodelovanju povabili travmatologa, ki bo razčistil vprašanje glede poškodbe glave, in sicer, ali je mlajši obtoženi dobil pretres možganov ali ne. Brajič je Elvirja Đogića pred umorom pretepel.

ZAGRABIL DOLG KUHINJSKI NOŽ

Zločin se je zgodil 3. maja predlani okoli 23. ure v Šipca baru na Logu pri Brezovici. Kot je znano, so si fantje dveh omizij kakšno uro pred incidentom, ki je bil usoden za Brajiča, skočili v lase. V tem prepiru je po pripovedovanju prič krajšo potegnil Elvir Đogić, ki mu je Brajič »prilepil« klofuto. Brajič je nato ostal v lokalu, mlajši Đogić pa ga je zapustil in se okoli 23. ure vrnil s kuhinjskim nožem v rokah, ki je imel 20-centimetrsko rezilo, z bratom, bratrancem in dvema prijateljema. Druščina se je zapletla v pretep. Elvir Đogić je Brajiča z nožem večkrat zabodel v prsni koš, trebuh in lopatico.

Storilec je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi preveč popitega alkohola. Po prepričanju tožilstva je umor zagrešil zaradi prizadetosti, užaljenosti in maščevanja, ker ga je eno uro pred usodnim napadom Brajič pretepel pred prijatelji. Elvir Đogić je včeraj dejal, da vztraja pri tem, kar je povedal že na prvem sojenju, in ni odgovarjal na vprašanja. Do zdaj se je zagovarjal, da je želel žrtev samo prestrašiti. Po njegovih besedah je vsega kriv alkohol. Tega večera je pil džin, pivo in viljamovko.

TRDI, DA SE MU DOGAJA KRIVICA

Bolj zgovoren je bil njegov brat Elvis, ki je precej čustveno nagovoril senat: »Spoštovani senat. Dogaja se mi krivica. Do 22. leta sem bil priden, pošten, delaven. Nič nisem imel z nasiljem. Sem obtožen po krivem. Postavite se v mojo kožo; da ste pri 21 letih dve leti zaprti po krivem. Ne dovolite, da ostanem po krivem zaprt.« Sodišču je še zaupal, da je, odkar so ga pridržali, začel jemati uspavala in antidepresive. Nato pa sta se z bratom odločila, da bosta raje trenirala, kot da sta odvisna od tablet. V tem času je naredil štiri izpite za ekonomista. Ob tem je dodal, da se zahvaljuje družini, ki mu stoji ob strani, in sodišču, ki mu je dovolilo, da opravlja šolo.

Za njim je na prostor za priče stopil še oče obtoženih. Tudi on ni skrival čustev. »Mi, kot družina, zelo trpimo. Celo življenje se je čez noč spremenilo. Ne spimo in ne živimo več normalno. Elvis to psihično težko prenaša in pravi, da ni kriv in da ni bil zraven.« Sojenje se bo nadaljevalo čez mesec dni.