Slovenija

Brata Đogić znova pred sodnika

tr
14. 1. 2016, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Višji sodniki so upoštevali pritožbo zagovornikov bratov Đogić in jim ugodili. Sodbo prvostopenjskih sodnikov so razveljavili in vrnili v novo sojenje.

Arhiv Svet24
Ko je Elvir Đogić prvič zapustil lokal, je pred tem natakarici ponujal 500 evrov, da bi mu izročila nož.

Lanskega aprila sta 21-letni Elvir in dve leti starejši brat Elvis Đogić slišala sodbo. Prvega je doletelo 15 let zapora zaradi umora 27-letnega Matica Brajića, drugega pa deset let, ker je pomagal bratu pri krutem kaznivem dejanju. Po odločitvi sodišča je Elvir kaznivo dejanje storil bistveno zmanjšano prišteven zaradi opitosti. V krvi je imel okoli 1,5 promila alkohola. A obramba meni, da ni vedel, kaj počne, ker naj bi ob prvem pretepu z Brajićem zaradi udarca v glavo dobil pretres možganov. Izvedenec sodne medicine pa tudi ni mogel izključiti pretresa, saj je dežurna zdravnica, potem ko so storilca prijeli, pri njem ugotovila zmedenost. Zdaj bodo morali na vnovičnem sojenju bolje razčistiti poškodbo glave ob pomoči izvedenca travmatologa, in če bo treba, tudi s psihiatrom.

Usodno zamahovanje

Začetni prepir v lokalu Šipca bar pri Brezovici zaradi dekleta se je na koncu preliv v umor. V njem jo je skupil komaj 27-letni gost.

ZARADI DEKLETA SO SI SKOČILI V LASE

Zločin se je zgodil 3. maja lani okoli 23. ure v Šipca baru na Logu pri Brezovici. Kot je znano, so si fantje dveh omizij kakšno uro pred incidentom, ki je bil usoden za Brajića, skočili v lase zaradi nekega dekleta. V tem prepiru je po pripovedovanju prič krajšo potegnil Elvir Đogić, ki mu je Brajić »prilepil« klofuto. Brajić je nato ostal v lokalu, mlajši Đogić pa ga je zapustil in se okoli 23. ure vrnil z okrepitvami, bratom in še z bratrancem in dvema prijateljema. Elvir se je na sodišču zagovarjal, da je hotel Brajića le prestrašiti, doma pa je nož z 20-centimetrskim rezilom uporabil, da se je branil pred udarci Brajića. Elvis pa je dejal, da se je z Elvirjem odpravil nazaj v lokal, zato da bi situacijo umiril, kajti Elvir je domov prišel ves objokan in pretepen in v takšnem stanju ga ni mogel pustiti samega.

NATAKARICI PONUJAL DENAR ZA NOŽ

A sodišče je sledilo navedbam tožilstva, da je mlajši Đogić takoj napadel Brajića z nožem, njegov brat mu je pri tem omogočal moralno podporo, preostali trije prišleki pa so medtem ustrahovali goste bara in jih pretepali. Elvir je z nožem večkrat zabodel Brajića v prsni koš, trebuh in pod lopatico. Sodišče je še ugotovilo, da ko je Elvir prvič zapustil lokal, je natakarici ponujal 500 evrov, da bi mu izročila nož. Ker tega ni storila, se je odpravil domov po nož. Iz zapisnika o ogledu kraja zločina pa še izhaja, da je bil lokal povsem zamazan s krvjo in da so preiskovalci našli celo koščke jeter pokojnega. »Nož je Elvir Đogić doma vzel, da bi z njim umoril Brajića, ne pa zato, da bi ga prestrašil, kot je dejal v zagovoru,« je med ustno obrazložitvijo dejal predsedujoči Gorazd Fabjančič. Ob tem je dodal, da sodišče ne verjame niti zagovoru starejšega Đogića, ki je dejal, da je z bratom odšel zgolj zato, da bi umiril nastalo situacijo. »Ni šlo za hipno odločitev, ampak dobro organizirano, naklepno dejanje,« je izpostavil sodnik, ki pa je kljub vsemu ocenil, da mladenič ni moril iz »brezobzirnega maščevanja«, ampak »iz drugih nizkotnih nagibov«. »Njegov ego je bil prizadet, ker je bil ponižan pred prijatelji in znanci ...« je pojasnjeval sodnik Fabjančič.